Храбро планинско сърце: Ема Гейтууд

0
 

Сподели

Shares

Историята разказва за подвизи на много хора, които продължават да впечатляват, независимо колко време е минало. Пример за такъв човек e Ема Гейтууд или позната още като Баба Гейтууд. Тя е първата жена, която успява да премине цялото разстояние от 3489 км по Пътеката на Апалачите (Appalachian Trail). И това не е всичко. Тя извършва подвига през 1955 г., когато е на забележителната възраст от 67 години.

Ема Гейтууд
Снимка: messynessychic.com

Любовта на Ема към природата всъщност се поражда от неприятни събития в нейния живот. Не веднъж тя е била физически тормозена от нейния съпруг. Когато е искала да избяга, тя просто е отивала в гората да търси спокойствие и уединение.

Друг фактор, който я вдъхновява да тръгне по дългите и непознати за нея пътеки, е статия, която вижда в едно от изданията на списание National Geographic. Благодарение на прочетеното, тя остава с впечатлението, че преходите на дневна база не са толкова трудни, а освен това в края на всеки от тях може да намери колиба, в която да нощува.

Вижте: 82-годишна пенсионерка язди пони 1000 км всяка есен с куче в дисагите и спи в палатка

Ема Гейтууд
Снимка: Outsideonline.com

Така един ден Ема казва на децата си, че просто излиза на разходка. Те не я питат къде отива, тъй като са сигурни, че може да се справи сама. Никой не знае и колко време ще продължи тази разходка и какво ще се случи след това. Още по-интересното е, че Баба Гейтууд взема със себе си оскъдно количество екипировка, която да и послужи през цялото време. Тя тръгва към предизвикателството с гуменки, дъждобран и малко одеяло, които слага в ръчно изработената си дънкова чанта, която носи през рамо.

Ема Гейтууд
Снимка: messynessychic.com

Малко след началото на голямото приключение на Ема Гейтууд, хората започват да я забелязват по пътеките. Разбира се, това не е гледка, която се вижда всеки ден, и местните вестници веднага реагират на това, което се случва. Те разказват историята й и я правят известна сред населението като Баба Гейтууд. Много хора разпознават Ема, още преди да е завършила похода си. Това много и помага. Има традиции, според които се вярва, че хората, които живеят в близост до Пътеката на Апалачите, трябва да помагат на тези, които са решили да я преминат цялата. След като баба Гейтууд вече е известна, всички я подкрепят и й дават кураж, докато не завършва започнатото.

Равносметката

Равносметката на уникалния живот на Ема е: 11 деца, 24 внуци, 30 правнуци и 1 пра-пра внук. Освен това хората все още помнят, че баба Гейтууд е първата жена, която успява да премине цялото разстояние по Пътеката на Апалачите. А до 75-годишна възраст тя вече го е правила три пъти. Това от своя страна я превръща в първия човек изобщо, извършвал нещо подобно.

Ема Гейтууд
Снимка: messynessychic.com

Вижте повече: Мари Паради – първата жена на Монблан

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.