Магията на Рила планина: Купените

0
 

Сподели

Shares

Преди известно време ви разказахме за едно от най-обичаните места в най-високата ни планина – Страшното езеро. След като вече знаете как да стигнете до там и какво можете да видите, искаме да ви разведем и по билото на върховете, които гордо се извисяват над него, за да видим планината от по-различен ъгъл. Те са малък, среден и голям Купен и определено впечатляват с красотата и мащаба си всеки, който се докосне до тях.

Страшното езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Вижте повече: Страшната красота на Страшното езеро

До някой от трите върха, а защо не и до трите, най-лесно се стига като се тръгне от Страшното езеро. Тоест, напълно възможно е, ако сте планували преход до езерото от ЦПШ Мальовица, да продължите нагоре към Купените и след това да се върнете до изходната си точка по пътеката, която е от другата страна на върха и преминава през заслон Орловец.

Върховете са от алпийски характер. Подходът към тях от Страшното езеро на места е доста стръмен и без ясно обособена пътека. Теренът е каменист. С всяка крачка нагоре, мащабът им става все по-внушителен и те вече изглеждат по съвсем различен начин, от това, което се вижда от езерото.

Страшното езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Най-високият от трите върха – голям Купен се извисява на 2731 м. Среден Купен на 2724 м, а малък Купен – 2661 м.

Купените
Снимка: Михаела Стоянова

От билото също се открива красива гледка към други върхове от Мальовишкия дял. От Купените има възможност за връщане по същия път. По-добрият вариант обаче е да се тръгне надолу към заслон Орловец, което прави целия маршрут още по-интересен и разнообразен. От него лесно се стига до хижа Мальовица, а след това още по-лесно до ЦПШ Мальовица.

Купените
Снимка: Михаела Стоянова
Времетраене, маркировка, екипировка

Времетраенето на изкачването зависи от условията. Ако направим цялата обиколка от ЦПШ Мальовица до Страшното езеро, през върховете, заслон Орловец и се върнем пак към ЦПШ, ще ни е нужно да отделим цял ден, в който да осъществим плана си. Маркировка има до Страшното езеро, оттам нагоре на места могат да се срещнат само пирамиди от камъни. Екипировката трябва да е съобразена със сезона, в който се предприема прехода. Но все пак не е препоръчително да тръгвате натам през зимата, ако нямате опит.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.