Парапланеризъм над Индийските Хималаи: Бир

0
 

Сподели

Shares

В поредица от статии ще ви представим какво е да пътуваш из Индия с цел не просто да опознаеш културата на страната и да посетиш най-известните туристически локации, но и да се възползваш от чудесните условия за парапланеризъм. Ира Кюрпанова облича разказите си в полезни съвети за всеки пътешественик и ни радва с прекрасни снимки от мястото на събитието.

Хималаи, автор: Ира Кюрпанова
Хималаи, автор: Ира Кюрпанова

Едно от най-добрите места за парапланеризъм в света се намира в Индия. На около 500 км северозападно от Делхи, в самото подножие на Хималаите е разположено малкото селце Бир (Бир Тибетска колония). Наричано е още „парапланеристката столица на Индия“. Селото и голяма част от района в долината са събирателно място на две култури – индийска и тибетска, тъй като районът е дом на тибетските бежанци, които се преселват през 50-те и 60-те години на миналия век. В района можете да видите както тибетски манастири, така и индийски храмове. Бир е основен център за екотуризъм, духовни учения и медитация.

Бир Тибетска колония от птичи поглед, автор; Ира Кюрпанова
Бир Тибетска колония от птичи поглед, автор; Ира Кюрпанова

Как се стига до Бир?

Необходимо е да си извадите виза в посолството в София или да се възползвате от новата услуга – електронна виза. Цена на визата: 50 долара. Полетите София-Делхи ще откраднат един ден от ваканцията. От Делхи до Бир има чудесен, удобен, нощен автобус. Цената на билета е 20 долара, а пътуването трае около 13 часа. Можете да летите и до Дхарамсала за около 120 долара и оттам да хванете такси (пътят е около два часа, цена около 20 долара). Много е важно да не се доверявате на никого на летището в Делхи, защото всички ще се опитат или направо ще ви излъжат, че няма автобус до Бир и е най-добре да си вземете такси (цената не е повече от 150 долара, но могат да ви спазарят и за 300).

Бир Тибетска колония, автор: Ира Кюрпанова
Бир Тибетска колония , автор: Ира Кюрпанова

Бъдете готови за културния шок в Делхи!

Делхи, автор: Ира Кюрпанова
Делхи, автор: Ира Кюрпанова

Настаняване

Бир предлага много и различни места за отсядане. Добре е да направите своята резервация предварително, защото в най-силните летателни периоди (15 октомври – 10 ноември и 15 март – 15 април) пристигат пилоти от цял свят и легловата база бързо се изчерпва. Цените са от 3-4 долара като могат да стигнат до 70-80 долара на вечер (аз обитавах хубава стая с баня и топла вода за 4 долара и съм много доволна).

автор: Ира Кюрпанова
автор: Ира Кюрпанова

Нрави

Хората в Бир са чудесни. Всички са спокойни, усмихнати. И те гледат да изкарат някой лев, но го правят така, че да ти е приятно да им го дадеш. Почти всички говорят малко английски.

Събиране на реколтата, Бир автор: Ира Кюрпанова
Събиране на реколтата, Бир автор: Ира Кюрпанова

Храна

Индийската кухня е много вкусна. Ако имате проблеми с лютото, винаги ще се съобразят с това, само трябва да си кажете. Основното меню е ориз, нудъли, зеленчуци, пилешко, агнешко месо. В ресторантите в Бир не продават бира и твърд алкохол, но има няколко магазинчета, от които можете да си купите. Можеш спокойно да хапнеш за 2-3 долара.

Хималаи автор: Ира Кюрпанова
Хималаи автор: Ира Кюрпанова

Занимания

Районът предлага чудесни места за разходки и преходи както в планината, така и в равнината. Можете да яздите, a на около стотина километра има горещи  минерални извори. Можете да посетите много манастири и храмове или просто да се наслаждавате на културата по улиците. Ако ви остане време – разходете се и до Дхарамсала, където се намира духовния център на Далай Лама.

Тибетски храм, Бир автор: Ира Кюрпанова
Тибетски храм, Бир автор: Ира Кюрпанова

Времето

Температурите през деня са около 20 градуса в равнината. И с поне 10 градуса по-малко в планината. Във въздуха е много студено, особено при дълги полети.

Хималаи автор: Ира Кюрпанова
Хималаи автор: Ира Кюрпанова

Съвети:

    1. Ако не харесвате кучета, мястото ви не е в Индия. Навсякъде са! Кучетата са добри, защото хората се грижат за тях, но наистина са на всяка крачка.
    2. Добре е да разполагате с карта на индийски телефонен оператор.
    3. За планинските райони задължително си носете топли дрехи, въпреки че там можете да намерите доста неща на добри цени.
    4. Не обменяйте много пари на летището в Делхи, защото курсът там не е добър.
    5. В големите градове не се доверявайте на никого. Всеки втори ще се опита да ви излъже.
    6. Ако сте момиче ще се чувствате най-добре с дълъг панталон или пола.
автор: Ира Кюрпанова
автор: Ира Кюрпанова

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.