Предизвикателството „Дни на предизвикателствата“

История, мисия и дух

0
 

Сподели

Shares

„Дни на предизвикателствата“ е фестивалът, който очакваме с нетърпение всяка година. През 2017 той ще отбележи своето XIII издание и ще ни очаква за вълнуващи срещи в Аула максима на УАСГ от 29-и ноември до 1-ви декември.

В следващите редове четем интервю с Любомир Попйорданов, за да се потопим в историята, мисията и духа на фестивала, който ни предизвиква да се вдъхновяваме от най-значимите постижения в света на приключенските спортове и хората, които ги осъществяват.

Дни на предизвикателствата

Тазгодишното издание на фестивала „Дни на предизвикателствата“ ще бъде тринайсето поред. Разкажи ни обаче как започна всичко, откъде се роди идеята за Дните и кога ти се превърнаха в традиция?
Големите френски гидове, писатели, Алпите, френската планинарска традиция са в основата на фирмената култура и мисия на „Одисея-ин“, нашият основен бизнес. През 2005 стартирахме с вечери, посветени на френски планинарски филми и литература, изложби, премиера на всички имиджови издания, зад които стоим, вкл. „Планините отблизо“ и книгите на Людмил Янков. Алпийската и планинарска общност в България нямат свой дом, нямат свое събитие и среща и решихме, че каузата си заслужава. „Дните“ остават за нас кауза и днес.

Започнаха ли повече хора да се вълнуват от алтернативни спортове през тези 13 години и оттам – как се промени аудиторията, която посещава фестивала? Какво я привлича?
Забелязва се едно експолизвно развитие. Хората имат повече информация и повече възможности, поколението Y и Z са в синхрон със световните тенденции. Глобалният свят дава нови възможности за финансиране, а успоредно с това се създаде една значителна като численост група от млади хора, работещи в екипи с интернационална култура, за които приключенията и пътешествията вървят заедно с новия социален статус. Публиката идва защото е преситена от виртуалността и защото харесва особената атмосфера на Дните.

Дни на предизвикателствата

През годините гости на фестивала са били както българи със значими постижения в областта на приключенските спортове, така и атлети от световна величина. Има ли нечие участие, което определяш като знаково?
Всяка година за нас започва с въпроса, кой/кои ще бъдат нашите специални гости. Истински ребус, особено ако не разполагаш с финансовия гръб на една банка и готови пари. Паметно ще остане гостуването през 2009 на великия Курт Алберт, а през 2016 гостуването на свръзката Никола Фабрес и Шийн Вилануева. Боян Петров въплъщава интегритета на Дните, тяхната мисия да събира и сплотява на едно място общността на хората живеещи с мечти за приключения и пътешествия, „покорители на невъзможното“.

Говорейки за участниците във фестивала, как избирате хората, които да се качат на сцената?
Селекцията е процес. Факт е, че не всички се справят добре на сцената. За нас от първостепенно значение е историята, опитът, който имат да споделят, но културата на говорене и на презентиране, толкова важна, не е част от българската образователна система.

Припомни ни някое постижение/случка от изминалите години, която ще остане в историята не само на „Дни на предизвикателствата“, а и е важно заради самото си случване.
Мисля че Дните се превърнаха в пространството за приемственост в планинарството и алпинизма, и пресечна точка веднъж годишно на всички общности търсещи своето самоопределение около изрази като екстремни спортове, приключения, планини. Състоянието на разпад в нашето общество е опасно и Дните имат огромно значение за тази аудитория, за нейните представи за граници, риск. Планинският водач получи също своето публично кръщение именно пред тази аудитория. През 2017 отбелязваме 20 години от учредяването на „Асоциация планини и хора – сдружение на планинските водачи в България“.

Дни на предизвикателствата

Какво да очакват посетителите на фестивала тази година?
Нашето първо правило е всеки да дойде с нагласата да се сподели със своя съсед и с търпение да изслуша хората на сцената, защото в това е чара на Дните. Всеки получава това, за което се е подготвил. Моето послание е да отидем като на любовна среща, с ведро настроение и отпочинали. През 2017 има цели 5-6 истински премиери, и един наистина много специален гост, кумир на поколения екстремни скиори – Глен Плейк.

Само към хората, запалени по приключенски спортове ли е той?
„Дните“ са култура, в тях има и екологични послания, каузи, разкази за срещи с хората от 5-те континента и тяхната култура, филм за Океана, който може да промени човешки съдби. „Дните“ са позволили и на много стартъп бизнеси да се намерят своята публика.

Дни на предизвикателстватаНай-голямото предизвикателство пред „Дни на предизвикателствата“?
Ние не сме кинофестивал, но обичаме филмите; не сме конференция, но ставаме все по-добри в презентациите; не сме бизнес, но се стремим да бъдем финансово устойчиви, нямаме състав ангажиран целогодишно, но сме все по-професионални. Най-голямото ни предизвикателство е доверието и подкрепата от страна на публика и спонсори. Израстваме с нашата публика, оставаме верни на един наш оригинален формат, силно ангажиращ публиката, и желаем да посрещнем същата тази публика в Аула максима на УАСГ.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.