Никога неизкачвани върхове: Мачапучаре

Или непалският Матерхорн

0
 

Сподели

Shares

Добре дошли в Непал. Хималаите. Гордо се извисяват над вас и удивяват с красотата и височината си. Един от впечатляващите върхове там е висок 6993 м. Нарича се Мачапучаре и…можем да го наблюдаваме само от други части на планината. Върхът е едно от свещените места за местното население и затова е забранен за изкачване. Може би вече се досещате, че именно заради тази забрана на Мачапучаре не е стъпвал човешки крак.

Мачапучаре
Снимка: Wikipedia

Единственият опит, който се прави да се преодолее хималайският връх, е в далечната 1957 г. Британска експедиция се изкачва на 50 м от края му. Въпреки това екипът не стига догоре, тъй като е дал обещание. А оттогава върхът официално е обявен за свещен и изкачването по него, независимо в коя част, е напълно забранено.

Мачапучаре
Снимка: Wikipedia
Матерхорн на Непал

Мачапучаре е считан от мнозина за един от най-красивите върхове в Хималаите. А формата му и стръмните му склонове му донасят прозвището „Матерхорн на Непал“.

Мачапучаре
Снимка: Wikipedia
Местоположение

Върхът се намира в края на дълъг и остър хребет. Той се отклонява на юг от основния масив – Анапурна Химал. Главният град в областта – Похара се намира на около 25 км от Мачапучаре.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.