Колко трябва да тежи раницата ни за преходи?

0
 

Сподели

Shares

Как да подредим раницата си, за да сложим всичко необходимо, но едновременно с това да не е толкова тежка, че да не можем да я носим на гърба си? Независимо дали сме начинаещи или опитни планинари, това си остава един от основните въпроси. Винаги трябва да обмисляме добре какво е наложително да вземем с нас и какво няма да ни е от първа необходимост. Има няколко фактора, които ще ни помогнат да преценим колко точно трябва да тежи раницата ни.

Колко трябва да тежи раницата ни за преходи
Снимка: switchbacktravel.com

Вижте повече: Преходите: една от най-добрите силови тренировки

Теглото на раницата vs нашето тегло

Преди всичко не трябва да подценяваме колко тежим самите ние. Целият товар, който ще понесем по планинските върхове, не трябва да тежи повече от 20% от теглото ни. Все пак това също зависи и от други фактори. Например, продължителността на прехода и сезонът, в който се отправяме на по-голяма надморска височина, също са от голямо значение.

Колко трябва да тежи раницата ни за преходи
Снимка: adventurealan.com

Продължителност на прехода

Колкото по-дълго оставаме в планината, толкова повече храна и вода ще трябва да носим със себе си. Това означава по-тежък товар, който все пак трябва да е оптимален. Така ще можем да го пренесем от едно място до друго много по-лесно. По тази причина, може би ще ни се наложи да сложим по-малко от останалата екипировка, за да компенсираме теглото на целия багаж.

Сезонът

Ако предпочитанията ни клонят към зимната планина, е ясно, че ще трябва да носим повече и по-топли дрехи със себе си. Това означава, че екипировката ни ще е по-тежка. Затова трябва да преценим важността на всичко, което носим със себе си и дали слагаме нещо излишно в раницата.

Снимка: fiftyisthenewfifty.com
Как да намалим теглото на багажа?

Днешният свят на развит инвентар ни помага много лесно да заменим старата и тежка екипировка с нова и най-важното лека. По този начин ще можем да сложим повече необходими неща в багажа си. Важно е също така да премахнем всичко ненужно, което ще е в ущърб на движението ни по планинските склонове. Ще ни е много полезно да си направим план за хранене, чрез който най-лесно ще преценим колко храна да вземем със себе си. И не на последно място, ще ни бъде по-лесно, ако разделим багажа си поравно с всички хора, с които се отправяме на преход в планината.

Вижте повече: Как природата променя начина ни на мислене?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.