Млад шофьор завоюва признанието „Господар на пътя“

0
 

Сподели

Shares
Shell Drive Challenge
Снимка: Shell България

Сандрина Захариева стана победител в първото по рода си предизвикателство за шофиране – „Стани господар на пътя“, на Shell България. Сандрина, която има шофьорски стаж едва от година, успя да надмине и най-изпечените шофьори по родните пътища, и благодарение на своя състезателен нюх и ефективно шофиране, да сбъдне една от най-големите си мечти – да управлява Ferrari, и то не къде да е, ами на пистата Фиорано, в Маранело, Италия.

Какво представлява предизвикателството „Стани господар на пътя“

Основна цел на предизвикателството, в което се включиха стотици потребители на мобилното приложение Shell, беше да стимулира внимателното и ефективно шофиране. Платформа на състезанието беше секция Shell Drive в приложението Shell, което чрез GPS-a на телефона на шофьора засича и анализира данните от шофирането. В класацията, съпътстваща състезанието, най-добрите шофьори се подреждаха спрямо параметрите „ефективност“ и „изминато разстояние“. От значение за класирането беше също така и броят изминати километри, както и фактори като плавно използване на спирачките и ускорението, и ефективния начин на вземане на завоите – и всичко това изчислено чрез така наречените XP точки.

Shell Drive Challenge
Снимка: Shell България

20-годишната Сандрина, която е студентка втори курс по „Приложна информатика“, бързо набира скорост в предизвикателството, като само за 2 месеца успява да навърти близо 10 000 километра. Голяма част от тези километри се дължат на това, че пътува почти всеки ден до университета в Студентски град, където прекарва по-голямата част от деня си. Въпреки че е студентка, Сандрина намира време да прилага наученото в университета и на практика, поддържайки сайта на туристическа агенция. А в свободното си време, разбира се, обича да шофира. Пътува и опознава страната, като една от любимите ѝ дестинации са българските манастири.

По характер е борбена личност с нюх на състезател. Интерес към шофирането и спортните коли развива още от малка, повлияна от баща си, който има основна роля в нейното обучение. По време на състезанието Сандрина усъвършенства техниката си на шофиране още повече: научава се да бъде търпелива и спокойна зад волана, като подчертава, че тези качества са ключови за безопасността на пътя. Въпреки че е привърженик на високите скорости, смята, че извън пистата трябва да се кара внимателно.

Наградата на Сандрина, връчена ѝ от Мила Петрова, търговски директор на Shell България, е сбъдната мечта за мнозина – пътуване до родното място на Ferrari – градчето Маранело в близост до Модена, Северна Италия.

Shell Drive Challenge
Снимка: Shell България

Производственият център на легендарната марка е мястото, където се създават спортните модели на Ferrari и новите състезателни болиди. В Маранело се намира и музеят на Ferrari, в който се съхраняват различните двигатели на марката, и където може да се проследи историята на производството до днес. Но, освен разглеждане на фабриката и на музея, наградата на Сандрина включва и възможността да тества два от най-новите спортни автомобила Ferrari.

Shell Drive Challenge
Снимка: Shell България

Заедно с професионален инструктор, младият шофьор сяда зад волана на новото Ferrari 812 Superfast, което се отличава със страховитите си 800 коня, както и на „по-бавния“ нов модел Ferrari 488 GTВ, който е „само“ 670 к.с. Преживяването си описва като „прекрасно“. Само след една обиколка съпътствана от няколко професионални съвета, Сандрина вече е уверена в своите възможности. Споделя, че на пистата няма място за притеснение – сядаш в колата и просто караш: „Аз вдигнах максимално 197 км/час. Имаше обратни завои, които можеш да минеш с 80 км/ч и колата не поднася… Разбрах по-късно с колко съм карала – отвътре в колата ни заснемаха на видео, иначе нямах време да си гледам километража“, споделя още Сандрина. За автомобил, който ускорява за под 3 секунди, тя е изненадана основно от стабилността при шофирането. Някои от основните трикове, на които се научава за по-бързо и ефикасно шофиране, са например „малко по-късно и по-силно да натиснеш спирачката, за да може по-рязко да влезеш в завоя, и после по-бързо да ускориш“.

Shell Drive Challenge
Снимка: Shell България

Но има ли приложение опитът, придобит от пистата на родните пътища?

След опита си, придобит зад волана на Ferrari, Сандрина се отнася изключително отговорно към шофирането и вече дава съвети за ефективно и спокойно каране: „Гледайте по-обширно пътя, на всички посоки, предвиждайте, не е нужно в последния момент да се спира и да се реагира. Спокойствието зад волана идва с плавното шофиране. Натискането рязко на спирачките не само е рисковано, но и вдига разхода на гориво – нещо, което добрият шофьор може да си спести“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.