За безопасно колоездене през зимата

Съветите на МВР

0
 

Сподели

Shares

МВР, Главна дирекция „Национална полиция“ обяви на сайта си съвети за безопасно колоездене в града в зимни условия. Съветите са съобразени със Закона за движения по пътищата, чиито изисквания касаят не само водачите на МПС, но и колоездачите.

Колоездене през зимата
Снимка: pghcitypaper.com

Изправни светлини

Наличието на фар е задължително не само по смисъла на ЗДвП, но и защото без него ставаме много по уязвими на пътя като колоездачи особено в зимни условия, когато денят е значително по-къс, а мъглите са нередки явления. От МВР посочват, че по смисъла на чл. 183, ал. 4, т. 4, „ако патрул на Пътна полиция ви спре и установи, че нямана изправен фар, ще бъдете санкционирани с глоба 50 лв.“

Светлоотразители и жилетка

Задължително всеки велосипед трябва да бъде оборудван с червен стоп отзад и бели или жълти светлоотразители на спиците на предната и задната гума. Освен, че ще си осигурим по голяма безопасност на пътя, наличието на елементите ще предотврати налагане на глоба в размер отново на 50 лв. при евентуална проверка от униформените и установяване липсата или неизправността им.

Жилетката също е задължителна според Закона за движение по пътищата в случаите, в които се движим в тъмната част на денонощието, при движение извън населените места и при намалена видимост. Липсата ѝ може да ни наложи глоба от 10 лв.

Колоездене през зимата
Снимка: BikeNYC.org

Звънец

Вместо да викаме „ОП, ОП“ по градските улици (не, че не е полезно!), можем да разчитаме на звънец. Нещо повече – наличието му е задължително и можем да бъдем санкционирани с глоба в размер от 20 до 150 лв., ако е била създадена непосредствена опасност за движението или 30 лв. при неизправност или повреда, която може да застраши сигурността на движенето.

Спирачки

Изправните спирачки са супер важни не само защото от МВР казват така. „Добре е да използвате каска и други протектори за ръцете и краката. Те не са задължителни, но ползването им е препоръчително.“ – посоча се още в съобщението.

Колоездене през зимата
Снимка: Velojoy

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.