До водопад Скакля по Вазовата екопътека

0
 

Сподели

Shares

Тази седмица ще ви отведем по Вазовата екопътека. Подходящо място за бавна разходка, от което се наблюдават забележителни гледки. Една от тях е водопад Скакля. Стигнете ли го, ще имате възможност да отидете в непосредствена близост до него и да послушате успокояващия звук, който издава  разбиващата се в камъните вода.

Водопад Скакля
Снимка: Михаела Стоянова

И това не е всичко. Докато вървите, пред вас ще се откриват и други красиви гледки. Сами ще разберете защо Иван Вазов е обичал толкова много този регион. Именно там той е намерил вдъхновение да напише „Из мала Стара планина“ и „Дядо Йоцо гледа“.

Вазова екопътека
Снимка: Михаела Стоянова
Как да стигнем до водопад Скакля?

Пътеката започва от гара Бов. В началото се минава по асфалтов път. Има табели, които ще ви насочват накъде да вървите, докато не стигнете същинската горска пътека. Тя е приятна за вървене. На места има леки изкачвания, но със сигурност не нещо трудно и непреодолимо. Подходяща за бавна разходка, по време на която да се наслаждавате на всичко около вас. В зависимост от темпото, след малко повече от половин час, пред вас ще си извиси водопадът.

Водопад Скакля
Снимка: Михаела Стоянова

Стигнете ли го, имате възможност да се върнете обратно по същия път или да продължите още нагоре – до края на пътеката, който се намира в село Заселе. Изберете ли този вариант се подгответе да се изкачвате още малко. За сметка на това обаче пред вас ще се откриват още красиви гледки, които ще компенсират умората, ако се появи.

Вазовата екопътека
Снимка: Михаела Стоянова

Почти в края на пътеката ще имате възможност да видите Скакля и от по-висока перспектива – наистина си заслужава.

Водопад Скакля
Снимка: Михаела Стоянова

А след това предстои последната част от маршрута и края на екопътеката – село Заселе. Ако ви останат още сили, можете да повървите и над селото, откъдето ще се открият още панорамни красоти.

Село Заселе
Снимка: Михаела Стоянова

Разбира се, имате възможност започнете разходката си към Скакля и от Заселе. За изминаване на цялото разстояние ще ви отнеме около 1 час и 30 минути. Перфектно за разходка сред природата за един ден, без да бързате за никъде и да се наслаждавате на преживяването си.

Вижте повече: Екопътека „Под пръските на водопада“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.