Планинарската екипировка през XVIII век

Вижте как са изкачвали върховете преди векове

0
 

Сподели

Shares

Представете си, че сте облечени с градския си костюм – сако, вратовръзка, официален панталон. А можете ли да си представите, че с тези дрехи ще тръгнете и в планината? Навярно ще ви се стори налудничаво, предвид усъвършенстваните технологии на Gore-Tex мембраните и Vibram подметките. Оказва се обаче, че това е била екипировката на планинарите в миналото. Много ентусиазирани туристи са тръгвали да изкачват върхове през лятото, облечени именно в градските си дрехи.

Mont Blanc
Жак Балма и д-р Мишел Пакар изкачват Монблан.

И въпреки липсата на усъвършенствана екипировка, в свирепата битка между човека и планината, много често побеждавал… човекът.

Масовият облик, който придобива планинарството, се заражда през далечната 1786. Тогава, когато в България планините са били чужди на хората като цяло. През тази година се случва нещо дългоочаквано. Жак Балма и д-р Мишел Пакар успяват да стъпят на Монблан за първи път. Постижението им превръща 8 август в рождената дата на алпинизма. Борбата за върха всъщност е дългогодишна. Не е учудващ фактът обаче, че почти никой не е успявал да изпълни целта си, предвид липсата на каквото и да е специализирано оборудване. За облеклото им почти не се говори. Знае се повече за устройствата, които Балма и Пакар имат в себе си – един примитивен ледокоп и геги. Въпреки това те успяват да извършат подвиг, който кара мнозина целенасочено да започнат да се отправят към непристъпни досега места.

Адски интересно, нали? Цялата статия за еволиюцията на планинската екипировка ще можете да прочетете в предстоящия ни брой Зима 2017 (в продажба – още в началото на декември!).

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.