Какво да ядете при зимни преходи

Зимните преходи са изтощителни - подгответе се внимателно за тях

4
 

Сподели

Shares

Спецификите
Разбира се, че когато е топло е не по-малко важно да приготвите храна за прехода, но основната разлика при зимните преходи са ниските температури. Важно е да поддържате телесната си температура висока, което означава нуждата от прием на много повече калории. Нужен и редовен прием на течности (топли, разбира се), благодарение ан които не само да избегнете дехидратация, но и да подпомогнете метаболизма и разграждането на храната, която пък ще ви осигури допълнителна енергия и топлина.

Winter Hike
Зимните преходи често са изтощителни. Внимавайте какво точно ядете по време на тях

Калориен прием
Усилията от придвижването по трудния терен водят до изгарянето на 100 калории повече от обикновено всеки час, като калориите могат да се окажат и 500 повече от обичайното, ако сте се натоварили с повече багаж, или преминавате през дълбоки снежни преспи. Ако сте решили да спите на палатка, имайте предвид, че тялото ви ще има нужда от допълнителни 1000 калории, за да остане топло по време на съня.
Затова, при зимни преходи имате нужда от прием на 25-50% повече калории, отколкото през който и да било друг сезон. Това означава 2000-3000 калории повече или общ прием на 3500-5000 калории. Това не е никак малко – обикновените вафли ще ви донесат около 200-300 калории, а дори най-калоричните барчета съдържат не повече от 600.

Разбивката
Продължаваме с още полезни числа, защото при зимните преходи те са част от планирането, а планирането може да се окаже жизненоважно. Точно така – жизненоважно.

55% от храната трябва да включва прости и сложни въглехидрати. Те осигуряват 4 калории на грам, бързо биват превърнати в кръвна захар, която може да бъде изгорена от мускулите. С други думи, въглехидрати осигуряват така нужната при тежки условия енергия. Простите въглехидрати (например плодове) гарантират моментален прилив на енергия, докато сложните (хлебни изделия) изискват час-два за разграждане, затова е най-добре да бъдат консумирани на закуска или обяд.

30% трябва да бъдат мазнини. Те гарантират 9 калории на грам, разграждат се много бавно, но пък осигуряват енергия за по-дълъг период от време, което е важно за общата издръжливост. Също така, те изискват повече течности, за да могат да бъдат разградени напълно. Ще си ги набавите от ядки, шоколад, зехтин, яйца, сирене или масло.

15% от храната трябва да включва протеини, които носят 4 калории на грам, разграждат се изключително бавно, няма да ви донесат бърза енергия, но помагат за мускулната издръжливост и възстановяването на клетъчно ниво. Набавете си ги с ориз, киноа, соя и пълнозърнеста паста.

20 чаши вода дневно са препоръчителни за правилно функциониране на организма и бързо разграждане на погълнатата храна. Водата не трябва да бъде студена, защото единствено понижава телесната температура, а цялото ядене има за цел обратното – да я държи висока. Залагайте на супи, чайове или горещо какао.

Безопасност при преходи със снегоходки
Калорийният прием е от огромно значение, за да правите крачка след крачка в снега.

Базови съвети
Лоша идея е да пакетирате приготвени на момента храни или да вземате предварително опаковани такива, които съдържат твърде много влага. Освен че тежат прекалено много, влагата в тях може да замръзне и да съсипе храната. Заложете най-вече на сравнително сухи храни като ориз, паста и киноа, или пък печива (хляб, крекери, гевреци) или разтворими супи, които можете да разтворите и приготвите на място, но пък са сухи и леки за носене.
Подберете храни, които харесвате. Заради натовареността на терена и спецификите на времето, апетитът ви вероятно няма да е изострен. Но тъй като редовното ядене при зимен трекинг е наложително, поне трябва да е нещо, което бихте консумирали с кеф.
Гледайте пакетираната храна да заема възможно най-малко място (пакетите да бъдат възможно най-плоски), да не е трошлива и да не съдържа прекалено много влага. Разпределете пакетите с храна на Закуска, Обяд, Следобедно хапване, Вечеря, Десерти.

Winter Hike
Примерно пакетиране на храна за дълъг зимен преход.

Закуска
Задължителна. По възможност не я консумирайте на открито. Може да включва зърнени закуски, препечени филии с кашкавал, лютеница или фъстъчено масло, плодове, ядки и всякакъв тип сирена. Така ще осигурите нужната доза протеини и мазнини.
Внимавайте с кафето и чая! Те са диуретици и могат да ви направят лоша шега с постоянно ходене по малка нужна (и не само!) още в началото на прехода. Ограничете ги до нужния минимум.

Обяд и следобедна закуска
По време на зимен преход едва ли ще имате възможност да спрете за истински обяд. Вместо това, часовете между закуска и вечеря обикновено са заети от постоянно хапване, разбито на периоди, раздалечени от максимум час помежду си. Заредете се със сравнително сухи и плоски сандвичи със сирене, торбички ядки или сушени плодове. За следобедна закуска или просто малко хапване по време на ходенето, заложете на малки сладки вафли или сухари.

Вечеря и десерти
Тя може да бъде по-разточителна. Дори да сте разпънали палатките, можете да хапнете на спокойствие, без да мръзнете на открито. Гледайте да захраните тялото с мазнини и въглехидрати, за да може то да бъде силно и енергично на идния ден. Заложете на паста и ориз, хляб, бобени култури и зеленчуци, както и протеинови барчета. За истински приятен десерт хапнете повечко черен, богат на какао шоколад.

Алкохол
Въпреки че е любим начин за развеселяване и загряване, алкохолът всъщност изобщо не помага при ниските температури. Представата за приятно вътрешно загряване е изцяло измамна, всъщност всеки вид алкохол намалява телесната температура, което е последното, което ви е нужно, ако сте на открито през зимата. Консумирайте алкохол единствено в палатката или на топло в хижата. Ако го носите в раницата, гледайте да става дума за високоалкохолни напитки (можете да носите малко количество то тях) или пък портъри и стаутове (тези стилове бира са тъмни, нискогазирани, високоалкохолни и могат да бъдат консумирани топли или съвсем леко охладени).

Сподели

Shares

4 КОМЕНТАРИ

  1. Ех, добре беше статията докато не прочетох че протеини да си набавя с Киноа.. някой веган пак е мърсувал тук.. Дори и да не ям месо, ще си хапна бобец или леща.

  2. Борис ме е изпреварил. :) Вегетарианец ще е авторът. ………….Първо, говорят за това че теглото трябва да е малко , а калориите много при зимен преход и това е точно така, а не са споменали храната, която има най-добро съотношение тегло/калории и това е сланината, няма друга храна за дадено тегло да има толкова много калории като сланината, най-добрата храна за многодневни зимни преходи като се пристигне вечер на хижата,вечер защото на сланината и трябва повече време да стане на енергия………………………….Второ, не са споменали най-важното нещо което може да застраши безопасността ви и то е хипонатриемията, тоест намаляване на концентрацията на натрий(сол) в кръвта, което в тежки случаи и ако е утежнено от бъбречни проблеми, диабет…може да настъпи бързо и е смъртоносно ако сте сам във високата планина. Признаците са че почва да ви се гади от пиенето на чиста вода, буквално я повръщате, но учудващо няма никакъв проблем да пиете сладък чай или газирани напитки, няма проблем и да ядете солени неща, тоест всичко друго, но не и чиста вода……….. Ходенето зимата е свързано с много газене ако се ходи ИЗВЪН популярните места като например Мусала и други подобни кратки дестинации, които обикновено са отъпкани. Когато се правят МНОГОДНЕВНИ преходи , извън популярните места се гази много и дори със снегохдоки се затъва и човек се поти като на 40 градуса жега по баира с тежката раница. Тъй като няма друга вода в течно състояние се налага да топим сняг. Многото потене и пиенето на дестилирана снежна вода ще ви докара до хипонатриемия без значение колко вода пиете с водата няма как да си набавите загубените соли. Затова е важно да си носите СОЛ. Забравете здравословното хранене и си вземете ядки с много сол по тях, протеините и мазнините ще си ги набавите от суха пастърма в която също е бъкано със сол, а и от добре осолената сланинка :) …. аз си нося и малко пластмасово шишенце от хапове пълно със сол омешено със самардала за по-добър вкус и при такива тежки с много потене преходи близвам по малко от солта по време на прехода, защото няма как да разпъвам софрите с пастърма и сланина..Сутрин закусвам със сухо мляко(леко е) с мед и обикновени бисквити…..докато ходя фурми например…Разбира се и някои други неща от споменатите в статията ще си взема

  3. По време на преход ще имаме време да сварим бобеца на който понякога са му нужни не минути , а много часове на бавен огън. Ако си доставяме водата от околната среда във вид на лед , нищо не стана ясно че вместо влажни храни ще носим и гориво а то не е без тегло . Най останах възмутен че замразената храна с влага се разваля и става негодна за консумация. Да не забравяме че лиофилизираните храни първо се замразяват / според автора превръщане в негодни за консумация/ и после се сушат във вакумни камери/сушилни/.

  4. Вижте пичове… ако ще пишете за биохимия и метаболизъм, няма да е зле да се подготвите малко. Количеството глупости, които прочетох тук ще ми стигне за цялата идваща седмица. Докога ще разрешавате на вегани и прочие слабоумници да се занимават със сериозни тематики?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.