Преходите: една от най-добрите силови тренировки

1
 

Сподели

Shares

Както вече не веднъж сме споменавали, преходите в планината ни правят хармонични и щастливи. Сега е ред да ви разкажем малко по-подробно и за ползите, които оказва и върху физическото ни състояние.

Вижте повече: Как природата променя начина ни на мислене?

Едва ли ще отхвърлите тезата, че вървенето сред природата изгражда сила и издръжливост. Много често обаче хората си мислят, че тази активност не е толкова ефективна колкото други спортове като бягане и колоездене, например.

Преходите - тренировка за сила и издръжливост
Снимка: onthegotours.com

За да разберат дали наистина е така, учени са подложили на експеримент две групи от хора. Едната от тях е започнала физическа дейност на открито, а другата на закрито. Целта е била да се видят дали ще са еднакви резултатите при двете групи след тричасова тренировка.

Едва ли ще се учудите, че получените резултати са в полза на преходите в планината.  Участниците, които тръгват по планинските пътеки, са по-бързи и следователно с по-учестен пулс. За много това би означавало, че активността сред природата е по-изморителна, което те кара да и се наслаждаваш по-малко. Напротив. След края на тренировката, участниците, които са били в планината, са се чувствали много по-удовлетворени, което от своя страна е потиснало нивата на умора. За сметка на това, участниците, които са практикували на закрито, въпреки по-умерената тренировка, са се чувствали много по-изморени от останалите.

Преходите - тренировка за сила и издръжливост
Снимка: chile.travel
Изводите

Планината е източник на сила и щастие. В нея се чувстваш пълноценен, а това много лесно може да те накара да забравиш за умората, която се е натрупала в теб.  А колкото по-често сте активни сред природата, има голяма вероятност да сте толкова силни и издръжливи, колкото други спортисти.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Малчо Малчев – Заслужил майстор на спорта по алпинизъм, професор и доктор на науките

    Харесвам публикацията за преходите, като една от най-добрите силови тренировка! По този въпрос няма нужда от дискусии. Искам само да допълня, че тази тренировка е известна като „футинг“ – т.е. работа /тренировка/ за крака. Не е новост! Преходите сред природата са и средство, същевременно и метод на възпитаване на общата силова издръжливост. Ще подчертая, че като такива, те се подчиняват на методологията и законите на теорията за спортната тренировка. Освен това описаният експеримент е твърде неубедителен!
    Като подкрепям идеята за подобна експресивна покана повече хора да се потопят в лоното на природата мисля, че трябва да им предложим по-сериозно четиво за параметрите на натоварването и възстановяването!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.