Вулкан ли е Витоша?

Мит или реалност е идеята за планината като активен вулкан?

3
 

Сподели

Shares

Неведнъж сме чували, че близката до нас (физически, а и до сърцата ни) планина всъщност ври и кипи отвътре. И все някога всичко ще ескалира, Витоша ще изригне и ще се върне към състоянието си на активен вулкан. Учудващото е, че това е истински стара градска легенда, която може да бъде проследена до началото на века и Царска България.

Има ли изобщо някаква истина в мита за „вулкана Витоша“?

Фотограф: Виктор Троянов
Витоша. Фотограф: Виктор Троянов

Отговорът (който не изключва апокалиптична холивудска продукция как планина в Източна Европа неочаквано се превръща в активен вулкан и лава тече по булевард Витоша) е: по-скоро не.

Дори на Витоша някога да е имало вулканична дейност, то това се е случвало преди чутовните 90 милиона години! В онези безумно далечни от човешката история епохи, недооформената планина всъщност е била дъно на гигантско море, като едва преди 65 милиона години части от днешна Витоша започват да се издигат над водата, а други места в областта да пропадат – например Пернишката котловина. Всъщност Витоша и целият софийски район значително по-дълго време са били под вода, отколкото над и това е далеч по-интересна информация от мита за активния вулкан Витоша.

Въпреки че никога няма да изригне, в недрата на Витоша наистина кипи активност – планината се издига (геологически бавно) всеки месец и всяка година. Незабележимо за хората, разбира се, не очаквайте скоро Черни връх да се превърне в осемхилядник!

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Интересна нова информация. Много геолози подкрепят теорият за вулкан, заради наличието на лава много близо до софийската земна кора. Доказателство за наличието на лава много близо били минералните извори до Халите, както и в Горна баня.
    Не критикувам статията, само споделям какво съм чувала. :)

  2. Дa не лумне тaa Витошa ,че ни изтепa сите софиaнце ,ке умрем без бой .aко лумне тaa пепел шни измори кaт офце

  3. Не знам какви са соказателствата за море,но за ледници съм сигурен Инамече 1000 метра вдигане и спадане нукак не ми идва,,,

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.