Храна за роботи

Емил Цолов-Робота за кошерите, пчелите и панацеята.

1
 

Сподели

Shares

Няма как да сте пропуснали – през годините Емил Цолов-Робота се наложи като един от героите, намиращи най-често място на страниците на списанието, както и на сайта ни. Робота е и наш приятел – страхотен, особен, усмихнат, вечно деен приятел, от когото винаги можеш да научиш още нещо интересно.

robota
Емил Цолов-Робота пред обектива на Рус Вакрилов.

Дори няма да се опитваме да изредим всичко, с което се занимава. Въпреки че на тези снимки го виждате с неговата любима уейкборд дъска, тези дни Робота не кара активно – не и след една доста, доста тежка контузия. Последното обаче не го е накарало да се заседи, дори напротив – просто е насочило енергията му в няколко други проекта. Учудващо или не, единият от тях е свързан с производство на… не, не на уейкборд дъски. А на мед.

„Преди да се захвана с това, изобщо не си купувах мед. Съответно – и почти не ядях мед. Но в момента, в който започнеш да назнайваш това-онова за пчелните продукти… разбираш, че те са панацея! Нямат аналог и са абсолютно незаменими. Всъщност хората познават най-вече меда, но не и другите пчелни продукти. Не знаят за най-силния имуностимулатор в природата – прашеца, нито за млечицето, което е храната на кралете.“

robota
Емил Цолов-Робота пред обектива на Рус Вакрилов.

И тъй като Робота е екстремен и истински герой, вероятно не трябва да ни учудва какво е най-полезното, което е открил в пчелите. И въпреки това – учудва ни.

„Знаеш ли кое е нещото, което се отрази най-добре на тялото ми? На това силно измъчено в миналото, в гонитба на спортни успехитяло? Пчелната отрова и нейното силно противовъзпалително действие. Цялата процедура се нарича апитерапия и се изразява в прогресивно увеличаване броя на ужилванията.“

Робота не се плаши от ужилванията, а очевидно не го притеснява и работата с пчелите като цяло, макар че всъщност се е оказала много по-тежка от началните очаквания.
„Захванах се с пчелите, защото си помилих, че е лесно“, откровен е той. „Видях какво правят някои хора и ми се стори, че не е нищо особено. Това е и една от най-големите грешки в живота ми – ужасно сложно занимание е. Но и ужасно интересно.“

Робота внезапно спира и се умълчава, сякаш превърта лентата на събитията – бавно и внимателно, назад към момента, в който за първи път му е хрумнало да се захване с кошери, пчели и пчелни продукти. После продължава, уточняващо.

„Ето какво е истинското начало. Майка ми ме караше да ходя на село да оправям някакви неща – огради, неща по къщата в Поибрене, Панагюрско. Нужно ми беше да си измисля и още една причина да ходя там поне веднъж месечно. Затова сложих 10 кошера в двора и започнах да ходя често-често до селото. И така 2 години карах до голяма степен по инерция, запознавах се с материята. Чак на третата схванах, че това ми е интересно и ми се отдава. После преместих кошерите от Поибрене, защото там е гориста местност и не се добива много мед. Кошерите станаха 20, 30… В момента са 130, тоест максимумът, с който може да се занимава сам човек.”

Мед
Снимка: Pixabay

Днес Робота е сертифициран производител на мед, действа абсолютно професионално и непрекъснато увеличава продукцията си. Но вие едва ли можете да попаднете на нея и да опитате меда, с който ние редовно си правим чай в студените есенно-зимни следобеди. Не, това не е конспирация – просто Робота е толкова популярен сред спортистите и изобщо на уейкборд сцената, че бурканите изчезват – магически и почти сами веднага след затварянето им.

„В момента правя по 2 тона мед и ги разпределям без нуждата от търговски мрежи. Но ако в миналото не бях оставил следа със спортните си постижения, нямаше да мога по никакъв начин да постигам това. Неминуемо обаче ще увелича производството – трябва да растеш постоянно. Следвам покер теорията, че ако на всеки следващ залог увеличаваш двойно залога, шансът да изгубиш е по-малък. И тук е така – тъй като е рисково, трябва да завържеш гащите.”

Струва си да положите усилия и да се доберете до някой буркан с марка MyHoney – медът на Робота е изключителен, нива над онова, което можете да купите в някой голям магазин.

„Не съм сигурен колко хора могат да го оценят наистина, но моят мед наистина е чист и качествен. Основният критерий за оценка на меда е водно съдържание (не повече от 18-20%) и захарно съдържание (2-3%) – придържам се и към двете. Ужасно трудно е да правиш чист мед, но аз много държа на качеството.”

Мед
Снимка: Flickr

Тези дни Цолов държи много и на още нещо – чистата храна. Покрай тежката си контузия, но най-вече покрай новите си занимания като производител на мед, за няколко години той преоткрива храненето и неговия смисъл като гаранция за по-добър живот.

„Да, напълно промених начина си на функциониране. Интересът ми към здравословното хранене бе свързан директно с производството на чиста храна. Защо ли? Защото навремето не съм си задавал въпросите, на които в момента отговарям. Отговорите дойдоха в момента, в който седнах сериозно да чета по въпроса с пчелните продукти – защото когато се захванеш с нещо, трябва задължително да го познаваш в детайл.

Тези дни ям много мед, пия и медена вода – тоест мед, разтворен във вода абсолютно на око. Прашец гълтам колкото искам – не спазвам ограничения с 5-10 грама на ден или нещо подобно. Прашецът например ми действа веднага – прави ме много по-буден, засилва мисленето ми.”

Докато говорим с него за всички свойства и качества на пчелните продукти, се замисляме дали те вече не са станали толкова неразривна част от живота на Робота, че той да ги добавя към всичко – към барбекюто си, към вечерната салата с ракия… хИ бързо разбираме, че сме уцелили в десятката.

„Е, аз изобщо не съм най-големия готвач на света… Обаче такива рецепти с мед съм открил, че пръстите да си оближеш! Патладжан с мед, картофи с мед, риба с мед, всякакво месо с мед. Става разкошно! Медът пасва на абсолютно всичко.”

Още за меда на Робота можете да прочетете на myhoney.bg

Ето и още по темата за производството на чиста храна и неговата особена връзка с екстремните спортове – лютото ни интервю със Сандо и фермерския ни разговор с Доктора.

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.