Звездите на Банскофилмфест: Герлинде Калтенбрунер

0


Дата на събитието: 25.11.2017

Сподели

Shares
Първата жена, изкачила всички осемхилядници без кислородна маска

Австрийката Герлинде Калтенбрунер стъпва на първия си връх над 8000 м през 1998 г. Мисията ѝ става успешна през 2011 г., когато успява да изкачи и последния – К2.

Герлинде Калтенбрунер

Преди големия успех Герлинде е правила четири опита да стигне до К2 и два на Лхотце. През 2009 г. успява да стъпи на 8156-метровия Лхотце, заедно с Ралф Дуймович. Той от своя страна става първият германец, изкачил всички осемхилядници в света.

Интересът на Герлинде към планините и катеренето се е зародил от ранна възраст. На 13-годишна възраст тя вече има голям брой изкачени маршрути на местните обекти. В университета, където учи за медицинска сестра, тя не спира да практикува любимите си занимания. Преломният момент идва, когато австрийката е на 32 и изкачва четвъртия си осемхилядник – Нанга Парбат. Тогава тя решава да се отдаде изцяло на планините.

Герлинде има и редица други изкачвания на по-ниски върхове в Хималаите, Андите, Аляска. Постиженията й и носят редица награди, част от които са: Планинарската награда на името на Крал Абер, „Алпинист на годината“ на алпийския клуб в Мюнхен, Златен почетен знак за заслуги към Република Австрия, Почетен знак на болницата в Пирн (дълго е работила там като медицинска сестра), „Изследовател на годината“ на Националното географско дружество.

Презентацията на Герлинде на Банскофилмфест 2017 ще се проведе на 25-и ноември от 21:00 ч. в Голямата зала на читалище „Никола Вапцаров“, гр. Банско.

Повече информация за Банскофилмфест можете да намерите на официалния сайт на събитието, както и на фейсбук страницата му.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.