Как природата променя начина ни на мислене?

0
 

Сподели

Shares

Тези от вас, които често прекарват времето си на открито, със сигурност знаят за благоприятните ефекти, които оказва природата върху човека. Ако обаче често ви липсва мотивация да тръгнете по планинските склонове или просто да отидете някъде сред природата, ето и няколко причини, които да ви мотивират да го направите.

Hiking
Снимка: readersdigest.ca
Времето, което прекарвате сред природата ще ви помогне да спрете да мислите негативно

Излезте навън, някъде далеч от града. Вървете и се заслушайте в ритъма на природата. Отдайте се на момента и пълноценно се насладете на заобикалящата ви среда. Проучвания сочат, че освен че хармонията е ваш верен спътник, планината и природата като цяло ви действат по такъв начин, който ви помага да спрете да размишлявате за проблемите си. А може би често си казвате, че искате да спрете да мислите толкова много?

Hiking
Снимка: theadventurejunkies.com

За сравнение, изследователите проучват и хора, които прекарват времето си на открито, но в градска среда. Резултатите съвсем не са същите като при тези, които са поели по планинските склонове. Нивото на размишление при тях не се променя в нито един момент, въпреки че също са навън. Причината за това е забързаният живот, който най-често се свързва с по-високи нива на тревожност и депресия.

Вижте повече: Слушайте внимателно: така звучи гората

Времето, прекарано офлайн, повишава креативността

Технологиите са неизменна част от забързаното ни всекидневие. Пробвали ли сте някога да изключите всички устройства, които използвате и да прекарате няколко дни сред природата без тях? Оказва се, че ефектът, който може да окаже това върху човешкия мозък е много благоприятен. Ако ви се наложи да решавате проблеми или казуси, които изискват креативност, ще бъдете по-способни да го направите в момента, в който сте на открито и не зависите от мобилните си устройства. Прекараното време офлайн сред природата повишава креативността.

Hiking
Снимка: bbc.com
Физическата активност = благосъстояние

Едва ли ще ви учудим, ако споменем и предимствата, които времето сред природата оказва и върху физическото ни състояние. Разходките на открито са добро упражнение, което изгаря доста калории. А каква по-добра мотивация от това?

Hiking
Снимка: Utah.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.