Оцелей в зомби апокалипсис

5 приключенски умения, които ще ти помогнат

1
 

Сподели

Shares

В нощ като тази всичко може да се случи. Неумрелите изпълзяват бавно от пръстта, скупчват се в побиващи тръпки групи и се впускат бясно в преследване на жива плът. Неподготвените са лесна жертва. Уил Смит го няма, за да спаси света. Ти самият не си Уил Смит. Но си приключенец. Опитен.

Защото зомби апокалипсисът все пак може да настъпи или защото сме гледали прекалено много холивудски филми – 5 умения на приключенец, които ще ти помогнат да оцелееш по време на нашествие на неумрели.

Огън, къмпинг
Снимка: Marcos Ferro/Red Bull Content Pool

1. Можеш да запалиш огън

Зомби апокалипсис, обикновен апокалипсис или просто самотна тъмна нощ сред природата – умението да палиш огън е първото, което трябва да притежаваш, ако искаш да оцелееш изобщо. Причините са много прости – огънят е топъл, светъл и може да изгаря неща (нещо!). Огромно предимство е, ако можеш да палиш огън без запалка или без кибрит (в другия случай, магнезиева запалка и паракорд задължително в джоба постоянно!), а най-добре би било, ако се научиш и да поддържаш огъня продължително време.

2. Можеш да разпознаваш растенията

Когато настъпи зомби апокалипсис, няма да имаш време да отидеш до магазина, за да се заредиш с така жизненонеобходимите суперхрани. Понеже си прекарал часове и дни в четене на литература за флората и фауната, срещаща се по твоите земи и си обхождал предварително пресечените терени над селската къща на баба си, ти знаеш коя от всички тези „боровинки“ става за ядене и коя гъба няма да те убие. Би било доста глупаво да умреш от натравяне с гъби, докато имаш реален шанс да бъдеш единственият (ако не броим красивата дама) оцелял в зомби апокалипсис.

Бродене в гората
Снимка: Shutterstock

3. Можеш да си направиш подслон

Много важно умение особено ако красивата дама се окаже позиционирана в твоя ареал на разпространение. Трябва не просто да можеш да вдигнеш подслон от две пръчки и алуминиево одеяло обаче, а да знаеш как да направиш така, че да оцелееш/те, криейки се с дни. Впрочем, би било впечатляващо за красивата дама, ако можеш да вдигаш „горски къщи“ без значение дали ви преследват неумрелите, или щастливите тръпки на любовта. Опитните приключенци знаят, че подслонът трябва да бъде така позициониран и поддържан, че да не привлича вниманието на дивите животни (и зомбитата). Най-важните правила – не бива да се разполага на пътя на дивите животни и трябва да ухае на всичко друго, но не и на храна.

4. Можеш да се ориентираш

Не става въпрос за това да знаеш коя е правилната посока към най-близката хижа, когато имаш на разположение GPS и/или смартфон, а да можеш да се ориентираш, използвайки топографска карта и компас. Защото, когато зомби апокалипсисът дойде, няма да има електрозахранване, а ти не си заредил предварително батериите на джаджите си на 100%. Ако компасът и картата са лесна работа за твоите умения, започни да тренираш ориентиране по звездите – те винаги ще бъдат там, никога няма да изгаснат или да ги загубиш.

Парапланеризъм
Снимка: Jan Kasl / Red Bull Content Pool

5. Имаш специални умения

Каквото и да си говорим, за да оцелееш в зомби апокалипсис, трябва да си малко или много креативен. Ти обаче не си обикновен приключенец, който просто за удоволствие броди горите и планините, а имаш влечение към различни спортове, които в случая ти печелят несравнимо предимство. Така например, ако можеш да управляваш каяк/рафт, то без съмнение би могъл да използваш водните басейни в околността, за да избягаш, или за да се придвижиш от едно място на друго. Ако си добър в катеренето, би могъл да вземеш надмощие над тварите не само сред природата, но и в градска среда, като се изкачиш много по-високо отколкото което и да било зомби би могло да достигне. Най-ценното умение, което би могъл да притежаваш обаче, е да летиш с безмоторно летателно средство като парапланер, например. Ами да, нито едно зомби изобщо не очаква да му се изплъзнеш със свои собствени „криле“, а и неумрелите определено не могат да летят. Е, ако апокалипсисът беше вампирски, парапланеризмът вероятно нямаше да помогне…

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Не е много добра идея да бягаш от горящи зомбита :D

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.