Ед Стафърд: Изоставен в Родопите

Discovery Channel показва мрачната страна на Родопите в премиерата на новата си поредица „Ед Стафърд: Изоставен“.

9
 

Сподели

Shares

Само преди няколко дни ви попитахме в коя българска планина оцелява Ед Стафърд, специално за новия епизод на шоуто му по Discovery Channel – Ед Стафърд: Изоставен. Мнозина познаха – става дума за Родопите!
Още в понеделник (30 октомври) ще обявим печелившите, а вие не пропускайте да гледате „българския“ епизод на Ед Стафърд: Изоставен в неделя (29 октомври) от 21:00 по Discovery Channel.

Stafford
Ед Стафърд в епизод от шоуто.

А ето и още за Стафърд и неговото родопско приключение!

Когато заговорим за Родопите, обикновено си представяме гостоприемни хора, вкусна храна и спираща дъха природна красота. Но дали всичко там е „цветя и рози“? Както всяка планина, Родопите имат своето коварно и безпощадно лице. В това ще се увери световноизвестният експерт по оцеляване Ед Стафърд, който е в планината на Орфей, за да заснеме премиерния епизод от своята поредица Ед Стафърд: Изоставен. На пръв поглед българската планина не би трябвало да бъде чак толкова тежко изпитание за капитанът от британската армия. Но, както често се случва, тихата вода се оказа най-дълбока.

Едно от препятствията, с които Ед ще се сблъска в родната планина, е релефът. Родопите са много стръмна планина, която изобилства от дълги и изтощителни изкачвания и слизания. За преминаването на такъв маршрут са нужни значителни физически усилия, с които опитният ветеран Стафърд със сигурност би трябвало да е свикнал. Това обаче е само половината от проблема.

Полагането на тежки физически усилия води до умора и загуба на енергия, а това на свой ред предизвиква остра нужда от храна. Тук започват истинските трудности за Ед Стафърд. За разлика от предишните си пътешествия сега той не носи абсолютно никаква екипировка или инструменти. Англичанинът ще бъде принуден бързо да намери прилична храна и да го направи буквално с голи ръце. Внезапно влошилите се меторологични условия в никакъв случай няма да му помогнат в това отношение. Дори напротив – измореният и гладен Ед ще трябва спешно да намери сух и стабилен подслон. Най-добрият вариант за него са малките пещери, с които родопските гори изобилстват. Това обаче ще бъде едва началото на сериозните проблеми, пред които ще се изправи 41-годишният армейски ветеран.
Дивите животни в Родопите също са много сериозен фактор, който със сигурност трябва да бъде взет под внимание. Най-опасното сред тях е родопската кафява мечка. Теглото на най-едрите представители на този вид може да достигне до 450 килограма. Ако срещнете такава мечка на някое широко и равно място – не си въобразявайте, че ще избягате! Родопската кафява мечка може да достигне максимална скорост от 50 км/ч. За сравнение – Юсейн Болт постави световния си рекорд, спринтирайки с 45 км/ч. Освен това родпоските мечки са доста агресивни и не се страхуват да нападат едри и силни животни като коне и крави. Именно евентуалната среща с родопска кафява мечка е най-големият страх на Ед. Най-големият, но не и единственият.

Вълци и глигани също бродят на воля в родопските гори. Те са не по-малко агресивни и опасни от мечката, а може би дори повече. И докато вълците са доста интелигентни и разумни и биха могли да ви оставят на мира, ако преценят, че не сте заплаха, то глиганите със своята сляпа ярост и огромни габарити са заплаха дори за въоръжен човек. Поради липсата на екипировка Ед Стафърд би бил напълно беззащитен, ако се натъкне на някой от тези зверове. Но дори да успее да ги избегне, по-добре да си гледа в краката – високите треви в Родопите са идеално прикритие за пепелянки и усойници, чиято отрова е отнела живота на не един опитен пътешествник.

А ако искате да спечелите и една от специалните сървайвърски награди, следете страницата на Discovery Networks България.

Сподели

Shares

9 КОМЕНТАРИ

  1. Кой съчини тези „опасности”? Мечки от 450 кг. има, но в Камчатка. Родните много рядко стигат 200 кг. за мъжки, а женски почти наполовина. Освен това избягват хора, лично съм виждал няколко пъти и все бягат (с изкл. на мече, което си пазеше убитата от него овца). Колко души са били нападната от глигани? А от вълци, няма нито един достоверен случай регистриран в Родопите до сега. В България имаше един бесен вълк нападнал човек, и човека, макар и пийнал го бе удушил с голи ръце (така се доказа, че вълка е болен от бяс). Роден съм в Родопите и мога да Ви кажа, че няма място от където след макс. 4-5 часа ходене да не слезете в село или хижа. Страшните зверове и непреодолими дистанции са само в главите на сценаристите и вярващите пред екраните.

  2. Както са го обяснили, значи че всички живеещи в Родопите са по-добри в оцеляването от Една Стафърд…

  3. Вземете се уграмотете малко, верно. Тоз не го знам къв е ама Родопите са идеални за разходка, а пък за мечки ако искате го пратете да вземе уроци от дядо ви Бичи. Извадка от друга медия
    „Една от знаменитите табелки на Бичи ознаменува и безспорно най-важното за самия него събитие – „Тук Бичи видя мечката – 28 май 2005″. Намира се съвсем близо до Кладница. Планинарят излизал сутринта на разходка, подвиквал си, но явно голямото животно така и не го било чуло. Изведнъж се оказали лице в лице „И аз изненадан, и тя изненадана“. После тя бързо поела на другата посока, а той не я последвал. Казва, че не се уплашил и мечтае отново едни ден да види внушителния звяр. „Защо да се плаша? Всъщност мечките са в градовете“, мъдро разсъждава планинарят. „

  4. Да го видиме как ще оцелее една година в Родопите с 160лв. пенсия…

  5. Дядо Бичи; Не знам кой трябва да се Ограмоти-всезнайко.

  6. Този филмов епизод дали все пак може да се види сега. 2 месеца по-късно?

  7. Нали трябва да има доза мистерия, малко худ.оформление – няма лошо , това чудесна реклама на България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.