Весо Овчаров в надпревара за Акро-мастър пилот

0
 

Сподели

Shares

Шестнайсет от най-добрите акробатични парапланеристи в света ще премерят умения по време на тазгодишния Acro Masters 2017, за да излъчат „Акро-мастър пилот на 2017“.

Весо Овчаров, който не веднъж е доказвал своите умения да изпълнява впечатляващи фигури във въздушното пространство, е един от тези пилоти, които ще се съревновават във въздуха над красивия вулканичен остров Ла Реюнион (La Réunion) във Франция.

Весо Овчаров
Снимка: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool

Акросъстезанието през 2017 ще се състои от два етапа, като в първия пилотите ще излитат от две определени точки – на 700 и на 1600 м надморска височина, откъдето ще тренират и ще правят демонстрации. Във втория етап, който започва в събота – 28.10, те ще бъдат спускани от хеликоптер над залива Св. Льо (St. Leu).

„Това е много добре за фактора височина“, – споделя Весо Овчаров: „По този начин всеки участник ще има равни условия с останалите. За сравнение, когато се излита от планина, всеки полет е със сравнително различна височина и понякога това може сериозно да ощети пилота“.

Весо Овчаров

Предизвикателствата са от различно естество, като например това, че преди всеки полет, парапланеристът трябва да сгъне крилото си за скок – нещо, което отнема минимум 30 минути от времето на пилота. Също така, солената морска вода би била пагубна за екипировката на всеки пилот, при приводняване двата осигурени за целта понтона във водата. Това е едно допълнително сложно умение, което трябва да владеят въздушните „мастъри“. А най-„забавният“ фактор е, че гъмжи от акули.

„Зная за този остров от статии и винаги ме е изкушавал да го посетя. Благодарение на това състезание ще имам възможност да го опозная и се надявам да мога да реализирам полет от самия връх, а също така и да направя няколко скока с wingsuit от хеликоптера.“ – каза Весо Овчаров преди заминаването си.

Acro Masters
Снимка: master-acro.com

„Като цяло нивото на пилотите е все по-високо и средната им възраст е между 20-25 години. За мен да съм измежду избраните топ 16 в света, е само по себе си голямо признание. Въпреки проблеми с екипировката този сезон и липсата на условия за тренировки, заминавам с надеждата, че дългогодишния ми опит ще компенсира тези фактори и ще ми помогне да се представя добре.“

От страна на Франция ще се наблюдава най-многобройно присъствие – 6 пилоти, сред които Тим Алонги. Двама испанци, включително Хорацио Лиоренс и по един представител на Чили, Бразилия, Австрия, Норвегия, Швейцария, Швеция и Чехия са останалите парапланеристи, които ще се борят за Акро мастър пилот 2017.

Acro Masters

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.