За добре работещ организъм

0
 

Сподели

Shares

Че трябва да приемаме витамини, е мантра, която родителите ни повтарят от десетилетия наред. Но, да си го кажем честно – често сме пренебрегвали ролята им за цялостната работа на организма, а и за повечето от тях знаем, че са просто важни, без да се замисляме, че липсата или недостигът на витамини може да повлияе работата на целия ни организъм. В днешно време факторите като стрес, не достатъчно добро хранене, непълноценна почивка са основните, които водят до дефицит на витамини, което пък ни прави по-нервни, по-уморени и по-непълноценни. Порочен кръг. Следващият списък с 5 витамина/минерала не е изчерпателен, но хвърля светлина върху някои от най-важните и с директни ползи за всеки организъм.

oshee
Снимка: Оshee

1. Магнезий
Казано накратко, магнезият е супер як. Този минерал отговаря за стотици реакции, протичащи в телата ни – от това да „превърне“ приеманата храна в енергия през това да спомогне за усвояване на протеини от аминокиселините до това, че отговаря за съкращаването на мускулите и регулира предването на невротрансмитери. Магнезият играе основна роля за цялостната работа на мозъка, а според различни проучвания ниските му нива в организма се свързват пряко с увеличен риск от депресии. Още ползи от минерала се свързват с укрепване на сърдечно-съдовата система, противовъзпалителни свойства и положителен ефект върху процесите на кръвосъсирване.

2. Ниацин
Ниацинът, или витамин В3, е основна изграждаща част на коензимите NAD и NADP, участващи в клетъчния метаболизъм. Поради тази причина мозъкът и нервната ни система се нуждаят именно от витаминът, за да получават енергия и да функционират по-ефикасно. Интересно е, че ниацинът спомага за предпазване на кожата от слънчеви изгаряния, а някои проучвания посочват, че може да спомогне предпазване от някои тип рак на кожата.

Oshee

3. Витамин В6
Този витамин е нужен на организма всеки ден, защото участва в редица важни функции като движение, памет, изразходване на енергия, кръвообращение. Витамин В6 помага на организма да поддържа здрава нервна система, играе роля за поддържането на хемоглобина, който пренася кислород в червените кръвни клетки, помага да усвоим енергията от храната, да балансира нивата на кръвната захар, да действа като естествен успокоител на болка, да стимулира доброто настроение и да създава антитела.

4. Цинк
Повече от 300 различни ензима в човешкия организъм се нуждаят от цинк, за да работят правилно. Поради тази причина минералът е отговорен за правилното функциониране на имнунната и храносмилателната система, но освен това наличието му повлиява положително нивата на стрес, метаболизма и различни кожни заболявания и/или раздразнения. Освен това може да действа като антиоксидант и да отговаря за синтезирането на протеини, а в комбинация с витамин В6 цинкът осигурява правилната работа на невротрансмитерите в организма.

5. Биотин
Биотинът също е витамин от група В, познат и като В7. Той спомага за редуциране чувството за отпадналост и умора и както всички витамини от групата играе роля за превръщането на храната, която приемаме, в енергия.

OsheeНай-сложното при витамините и минералите е, че трябва да имаме достатъчно богато меню и необходимите познания, за да си набавяме всички от храната. Хубавото е, че всички горепосочени витамини/материали можем да открием в серията води с витамини на OSHEE – четири специални комбинации на води с естествени аромати, обогатени с витамини и минерали, които ефективно ще ви хидратират и подпомогнат при предизвикателствата на динамичното ежедневие, доставяйки на организма полезни вещества. Всички те са без консерванти, изкуствени аромати и изкуствени оцветители.

Повече за OSHEE, полезните им води с витамини и останалите напитки за активен начин на живот, можете да научите от Фейсбук страницата.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.