Николай Георгиев: стилен хардтейл на призово място

0
 

Сподели

Shares

Решихме да ви срещнем със спокойния и тих, но само на пръв поглед, Николай Георгиев, защото това е човекът, който даде най-бързото време в мъжката категория хардтейл на състезанието по планинско спускане Home Mountain Bike Cup 2017, проведено на Витоша миналия уикенд. Ники се състезава за отбор „Фоур Туенти“ и винаги деликатничко изненадва всички ни със стилното си каране и призовите си места. Зададохме му няколко въпроса за категорията в която се състезава, за състезанието, метеорологичната обстановка и личните му впечатления от трасето.

Николай Георгиев
Снимка: Анастас Тарпанов

Ники, разбрахме, че си завоювал призовото място с ново за теб колело? Разкажи ни как се появи то и как се чувстваше по трасето с него. Имаше ли време да се сработите?
Здравейте, много съм развълнуван от интереса към мен! Искам да поздравя читателите на 360, всички приятели, съмишленици и най-вече съотборниците си и „Wild Berries” направили моето класиране възможно!

Вярна е информацията, колелото с което се състезавах е съвсем ново. Поради технически проблеми с велосипеда, с които се състезавах последните два сезона, се наложи със съвместните усилия на отбора и „Wild Berries“ да сглобим ново състезателно колело, като това ми даде възможност да се състезавам отново в дисциплината, с която направих прощапулника в планинско колоездене – hardtail. Наистина колелото беше готово ден преди ивента, но това още повече ме амбицира и не ми попречи да се чувствам в свои води на „домашната планина“ в буквален и преносен смисъл. За два дни тренировки в “бързи води“ успяхме да се харесаме с колелото и въпреки трудните условия се чувствах стабилен на квалификацията и финалното спускане.

Разкажи ни какво представлява категорията „хардтейл“, в която ти зае призово място на Home Mountain Bike Cup 2017. Какво е различното? Кои са предимствата, има ли недостатъци? Какво е твоето впечатление и предпочитание?
Категорията „хардтейл“ се отличава от другите по това, че колелото на всеки един състезател е без заден амортисьор и поради тази причина всичко се усеща доста „хард“ от райдъра особено корени, камъни, дупки, скокове… Не е тайна, че това от своя страна изисква много повече техника при карането, много повече концентрация и точно това е което ме привлича в тази луда дисциплина. Мен ако питате, хардтейла няма недостатъци, но все пак да поясня, с твърдото колело е доста лесно да се върти нагоре, но за спускане с него се иска майсторлък, особено в серия корени и камъни, тогава колелото буквално иска да те изхвърли от себе си и трябва да знаеш как да излезеш от проблема цял.

Николай Георгиев
Снимка: Анастас Тарпанов

Какви впечатления имаш за състезанието като цяло? Хареса ли трасето? Не остана тайна за зрителя, че условията са били много тежки, това помогна ли ти по някакъв начин или напротив, можеше да си още по-бърз?
Състезанието определям на високо ниво – Concept Creative са страхотни организатори, надминаха себе си в желанието си да има състезание въпреки възникналите проблеми по време на събитието. Вярно е, условията бяха много мъжки, но това ми помогна, аз обичам да карам на кал, а трасето беше ТОЧНО както ми е на сърце- хлъзгаво, мокро и кално. Вярно, ако беше сухо, може би щях да съм с по-добро време, но Витоша винаги ни изненадва с нрава си, обожавам я тази планина!

Сезон 2018 предстои, ще наблегнеш ли на физическата подготовка, или първо следва заслужена почивка в края на сезон 2017?
Силен сезон беше, много състезания отметнах, искам да си дам заслужена почивка, и тялото и съзнанието си го искат. След това ще наблегна отново на физическата и психическата подготовка.

Някакви бъдещи планове?
Ще продължа да развивам техниката си, тя е ключова за успеха и напредването в този спорт. Ще наблегна много и на подготовката си за издържливост, защото имам желание да се включа активно в „Българските Ендуро серии“ през 2018г., където това качество е от огромно значение. Натренираността ще ми помогне много и при сериите по планинско спускане (DH) -2018г. Пък някой ден, живот и здраве, ще ме гледате на Red Bull Rampage.

Николай Георгиев
Снимка: Анастас Тарпанов

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.