Невястата – между вечнозелени дървета и пухкави мъхове

0
 

Сподели

Shares

Поредният уикенд наближава, а ти вечно се чудиш къде да го прекараш. Търсиш различни възможности, защото идеята да останеш в забързания град просто не се връзва нито с представата ти за почивка, нито с тази за вълнуващо прекарване на времето. Не се връзва и с желанието ти да правиш нещата, които най-много обичаш във всеки свободен момент, да бъдеш себе си и да откриваш нови приключения, които да те крат да обичаш света още повече. Копнееш по природата и това да си по-близо до нея, да усещаш дъха на вятъра, да вдишваш аромата на дърветата, да поглъщаш лъчите на слънцето…

Екопътека Невястата

На няколко километра от Пампорово, по пътя за сгушения в красотата на Родопите Смолян, между вечнозелени дървета и пухкави мъхове, е скрита екопътека „Невястата“. 900-те метра дължина на пътеката нашепват легендата за момата, скочила от скалата, за да не бъде взета от турския велможа за невяста и ни превеждат през гледки, красиви като очите на девойка, загледана завинаги в магията на планината.

Екопътека Невястата

Защо да тръгнем по екопътека „Невястата“?

„Невястата“ е чуден избор за разходка през идващия уикенд, а и всеки следващ след това. Екопътеката е идеална за семейни разходки, защото не е трудна, а с преминаването по нея с бодра крачка биха се справили и малки деца. Страхотна е обаче и за по-адреналинов уикенд, защото по протежението ѝ са разположени няколко съоръжения за вълнуващи моменти. Екопътеката ще зарадва и търсачите на незабравими гледки (и, да си го кажем без свян – любителите на красивите селфита), заради панорамните площадки – 3 на брой, до които ще имаме достъп.

Екопътека Невястата

Какво можем да правим?

Ами, всъщност – много неща. От това да вдишаме и издишаме (напълнили дробове с най-кристалния въздух), през това „просто“ да се раздвижим, крачейки между папратите, до това да покатерим на изкуствена стена, виа ферата или скален маршрут или да покрещим, пускайки се с тролей.

Още в самото начало „Невястата“ ни посреща с изкуствена стена за спортно катерене. Тя е висока 10.5 м и очаква всеки, който обича катеренето по изкуствено съоръжение, но иска да се откъсне за малко от залите в града. Ако катеренето на стена не е дейността, с която ни се захваща точно в този ден или искаме да изпробваме и още нещо, в началото на пътеката има изградена и въжена градина с три моста и малък алпийски тролей с дължина 35 м и средна височина 10 м.

Екопътека Невястата

Два от маршрутите виа ферата в България са изградени именно на екопътека „Невястата“. Нещо повече – маршрутите се издигат по едноименната скала, свързвана с легендата за момата. „Железните пътища“ са два и имат височина 28 м, а до тях се достига след като сме преполовили дължината на самата екопътека.

Възможностите за приключения по „Невястата“ не свършват дотук. В края на пътеката ни очакват общо седем маршрута за скално катерене. Те са разнообразни и са готови да предизвикат уменията както на начинаещите, така и на по-напредналите. Всички маршрути имат височина 30 м.

Екопътека Невястата

Накрая, но не на последно място, е разположен големият алпийски тролей – онзи, който да завърши преживяването ни по най-подобаващият начин, или онзи, който да започне влечението към екстремните преживявания. Тролеят е с дължина 100 м и денивелация 30. Най-готината част е, че се каца на скална площадка, от която има изглед към град Смолян и езеро „Рибката“, а височината на тролея е 40 м.

Екопътека Невястата

Кое ни е любимото?

„Невястата“ е скрита в мистиката на Родопите, но е леснодостъпна и подходяща за приключенци от всички възрасти. Няма да крием, че искрено се вълнуваме от пускането с тролей (защото да крещиш в офиса е неуместно, но да извикаш от кеф в планината е изпълващо) и различните катерачни маршрути. Отново са ни любими, защото предлагат за всекиго по нещо и без значение дали скоро сте започнали с катеренето, или вече сте навътре в материята, удоволствието от преживяното е гарантирано.

Екопътека Невястата

Всичко актуално около „Невястата“ както и още информация, можете да следите във Фейсбук тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.