Корсика – островът на мечтите

0
 

Сподели

Shares

Там, където морето и планината се срещат, екзотика и дивотия се преплитат. Едно от тези места, които ни позволяват да станем свидетели на това, е остров Корсика. Той ни въвлича изцяло в танцуващата природа наоколо, чиито изящни движения превръщат всичко в красива импресия. Тя от своя страна кара всички сетива да ликуват. Точно затова си позволявам да определя Корсика като острова на мечтите, който остава отпечатък в сърцата на всички, които са го посетили.

Пригответе се за разходка, която ще ви разкрие една малка част от същността и красотата на планинската част на острова.

Монте Ротондо, Корсика
Снимка: Михаела Стоянова

Масивите в Корсика до известна степен наподобяват нашите планини. Надморската височина също не е много по-различна. Най-високият връх – Монте Чинто се извисява на 2706 м. Това обаче съвсем не означава, че маршрутите са лесни за преминаване. Всъщност, най-трудният от тях и най-трудният считан в Европа – GR 20 пресича корсиканските планини.  Той е дълъг 180 км, а общата денивелация, която се преодолява при преминаването му, е около 10 000 м. Най-смелите тръгват по GR 20 и го изминават за около 15 дни. Теренът е разнообразен. На места има обособени пътеки, но на много места е и каменисто. Това, което прави преминаването интересно, е честото редуване на спускания и изкачвания. GR 20 преминава през различни хижи. Нашата виртуална разходка ще ви отведе до една от тях. Ще ви разкажем и къде можете да отидете и какво да видите в околността.

Хижа Мангану

Неслучайно искаме да ви отведем до хижа Мангану. Тя се намира в масива Монте Ротондо, който е считан за най-красивия на целия остров. До нея се стига след малко повече от 2 часа ходене. Тръгва се от паркинг, малко над град Соча (Soccia). Каменистата пътека започва леко изкачване нагоре. На места става равна, след това следват отново изкачвания. След около час, ще стигнете езерото Крено. С него официално сте преполовили пътя, който трябва да изминете. След това навлизате в гора, в която започват да се редуват слизания и изкачвания. Преминете ли я, идва и финалният етап, който започва с изкачване по каменист терен. С всяка крачка нагоре, пред вас се откриват още по-красиви гледки.

Корсика
Снимка: Михаела Стоянова

Хижа Мангану разполага със спално помещение, където можете да нощувате. Това може да се случи до октомври месец, докато хижарят все още е там. Хижата разполага и с кухненско помещение, където можете да си сготвите. Ако пък къмпингуването е нещо, което не ви ужасява, можете да си опънете палатка в околността. Надморската височина е 1600 м, но типично за планината, вечер става много студено, затова трябва да сте добре екипирани.

Какво да видим в околността?

Околността предлага няколко добри възможности за преходи, които да ви отведат до интересни диви и красиви места. Едно от тях е до езерото Нину. Преходът не е много дълъг. Не се изискват и специални умения, защото теренът не е тежък. Върви се предимно по равна пътека. На места, разбира се, има изкачвания, но общата денивелация е около 200 м. Гледките, които се откриват пред вас са невероятни и тогава разбирате защо Монте Ротондо е считан за най-красивия масив на Корсика.

Монте Ротондо, Корсика
Снимка: Михаела Стоянова

Ако искате да се слеете още повече с дивата природа на острова, следващият преход е по-подходящ за вас. Той отново тръгва от хижа Мангану и достига височината от 1852 м, където се намира езерото Гориа. Тук ще ви трябват малко повече усилия, защото ще се изкачвате и на места ще трябва да преодолявате технични каменисти терени и да пресичате реки. Може би няма да нужда отново да споменаваме, че гледките наоколо наистина си заслужават.

Езерото Гориа, Корсика
Снимка: Михаела Стоянова

Връщането надолу към хижата може да стане по друг път, който е подходящ за най-авантюристично настроените. Той започва стръмно надолу по каменист терен, продължава по течението на реката, която отново пресичате по камъните, и излиза на маркираната пътека, която върви от езерото Нину.

Монте Ротондо, Корсика
Снимка: Михаела Стоянова

Екипировката?

В летните месеци не ви е нужна по-специална екипировка от тази, която по принцип носим в планината. През зимата условията са тежки, затова малко хора ходят, когато в планината има сняг. Хубаво е да имате в себе си храна и вода.

И когато стигнете хижата отново, не забравяйте да се огледате наоколо към заобикалящата ви природа. Ако имате късмет, тя може да ви предложи необикновени гледки, особено по залез слънце.

Хижа Мангану, Корсика
Снимка: Михаела Стоянова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.