Вижте как са изглеждали най-древните ски

Вижте изключително интересните артефакти от европейския Север!

0
 

Сподели

Shares

Най-древните изображения на хора, ползващи ски, са открити в района на Алтай (днешен Китай) и датирани на умопомрачаващите 10 000 години. Най-старите останки от ски обаче са изкопани в европейските земи.

Фрагменти от древни ски, датирани на 6300–5000 г.пр.н.е, са открити през 80-те близо до езерото Синдор в Московска област. По-долу можете да видите как (предполагаемо) са изглеждали те.

Извадка от статията Excavations near Friesack: an Early Mesolithic marshland site in the northern plain of central Europe, by B. gramsch and K. Kloss, публикувана в The Mesolithic in Europe, 1985.
Извадка от статията Excavations near Friesack: an Early Mesolithic marshland site in the northern plain of central Europe, by B. gramsch and K. Kloss, публикувана в The Mesolithic in Europe, 1985.

Макар и да разчитат единствено на няколко намерени парчета, учените са наясно, че мезолитните останки са от средство за придвижване. Очевидно е, че дървото е обработвано, изгладено в долната си част и извито в краищата. Симетрията и начинът на изработка подсказват, че става дума именно за ски, а не за шейна. Силната извивка в краищата напомня за древните ски на сибирските якути, познати от илюстрация от XVII век.

Илюстрация в книгата на Олас Магнус "Historia de Gentibus Septentrionalibus" (История на северните народи), публикувана в Рим през 1555.
Илюстрация в книгата на Олас Магнус „Historia de Gentibus Septentrionalibus“ (История на северните народи), публикувана в Рим през 1555.

В Норвегия, Швеция и дори Гренландия има множество доказателства (както изображения, така и дървени останки) за масовото използване на ски в Древността и Ранното Средновековие, но без съмнение най-сериозното откритие в тази област се случва през 2014, когато археологът Рунар Холе от Glacier Archaeology Program открива до голяма степен запазен дървен комплект ски в ледник в норвежката планина Райнхамен.

Рунар Холе с находката си. Фотография: Aud Hole/Oppland County Council
Рунар Холе с находката си. Фотография: Aud Hole/Oppland County Council

Забележете – тази находка, датирана на 1300 години, все още има запазени кожени ремъци! Самата дървена повърхност на ските е дълга 172 см, широка 14,5 см, а в средата е леко повдигната. По-късно Райдар Марстайн и Шьел Бернстед правят реплика на откритите ски под надзора на археолога Еспен Фенстад.

Биркебейнери спасяват норвежкия престолонаследник - картина на Кнуд Бергслиен.
Биркебейнери спасяват норвежкия престолонаследник – картина на Кнуд Бергслиен.

Заради изключително доброто състояние на откритите древни ски, репликата се получила отлично – била тествана веднага, а скоро от екипа на норвежкия исторически филм Birkebeinerne се обърнали към археолозите с молба да ползват изготвените от тях ски, за да може продукцията да бъде максимално автентична. Така на актьорите им се наложило да се обучават в каране на специфичните ски, но им се е получило, както можете да видите от трейлъра по-долу!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.