Сблъсъкът на титаните

Шабан Мустафа vs. Андрей Гридин! Двама от най-силните ни планински бегачи се изпъчват един срещу друг – в думи и постижения.

0
 

Сподели

Shares
Шабан Мустафа vs. Андрей Гридин
Шабан Мустафа vs. Андрей Гридин

Шабан Мустафа
Години: 39
Най-силни постижения в България: първи места на Пирин Рън 2017 (с нов рекорд на това трасе) и Витоша Летен фест 2017
Най-силни постижения в чужбина: първи места на LGT-Alpinarathon 2017 в Лихтенщайн; Aletsh-Halfmarathon 2017 и Glacier3000 Run+Marathon 2017 в Швейцария

Успя ли да постигнеш всичко, на което се надяваше преди 10 години?
Тогава мечтаех да съм състезател на световно ниво в планинското бягане. С течение на времето успях да се доближа максимално до медал от световно първенство – през 2015 се касирах на четвърто място на маратона в Цермат, Швейцария. А само два месеца след това участвах на световноизвестния Jungfrau-Marathon, където не само завърших първи, но и успях да победя действащия световен шампион. Това бе една от целите ми и вече я постигнах. Другата ми цел е да взема медал от световно първенство – чакам удобно състезание.

Победата на швейцарското Glacier3000 Run+Marathon тази година беше ли очаквана?
Не, всъщност беше голяма изненада. Поначало целта ми беше да се насладя на хубавите алпийски гледки и да бъда в призовата тройка. Когато видях в стартовия списък името на победителя от миналата година – кениеца Ерик Мутоми, реших, че не мога да спечеля. Но това е състезание по планинско бягане, много е динамично и винаги има изненади. След 25-ия километър например се минават около 500 м върху ледник. Там и аз, и Мутоми по различен начин объркахме трасето и не тръгнахме към върха, но в един момент осъзнах, че той ме гони. Реагирах бързо, имах достатъчно енергия, за да бягам до финала с темпо, което нямаше как да поддържа дори той.

А кое е най-трудното българско състезание?
Мисля, че беше първият ми ултрамаратон – Софийски манастири 2016. Тогава GPS-ът ми показа изминато разстояние от 78 км, като последните 10 бяха адски тежки и много дълги. Все пак, взех ги за впечатляващите 6:42:00.

Андрей Гридин
Години
: 29
Най-силни постижения в България: първи места на Витоша 100 2015 и 2017
Най-силни постижения в чужбина: първи места на Marathon Trail Lago Di Como 2016 в Италия; Urban-Ultra Hajar 100 2017 в Обединени Арабски Емирства

Преди няколко години се отказа от ските и се зае изцяло с бягане. Доволен ли си от взетото решение?
За да се види правотата на едно решение е необходимо време, а то все още е прекалено кратко. Реално погледнато, моят последен старт за Световната купа по ски бягане беше през януари 2016. Обнадежден съм, че съм на прав път и ежедневните усилия, които полагам, ще бъдат възнаградени

Успя ли да постигнеш всичко, на което се надяваше?
Очакванията ми не са малки. Знам, че не е далече времето, в което ще реализирам пълния си потенциал. Календарът ми за 2018 ще бъде много интересен и ако се размина с контузиите, това ще бъде моята година.

Кое бе най-трудното българско състезание?
Всички състезания са трудни. Трябва да отбележа, че с всяка изминала година нивото на българското ултра бягане се повишава. Има все по-подготвени момчета, което показва, че не само аз виждам смисъл в този спорт. За да отговоря конкретно на въпроса – 100 под 8 бе най-трудното ми бягане. Това беше мой проект – 100 км под 8 часа, бягане на писта, в кръг. Бях сам в състезание с часовника. Нещо много далечно от мен и от това, което по принцип правя. За жалост, бягането премина при ужасни метеорологични условия, силни насрещни пориви на вятъра и ниска температура. Поривите бяха толкова силни, че на моменти спирах. Резултатът беше 8:29:00, много далеч от предварително планираното време. Невинаги обаче уцелваме идеалния ден, понякога нещата зависят и от късмета.

Сблъсъкът на титаните е част от брой Есен 2017 на Списанието. Можете да го намерите в спортните магазини, книжарници, големите търговски центрове, разпространителската мрежа в цялата страна и всички обекти на ОМV, Lukoil, Eco и Shell, както и по репове и супермаркети в България. Ако сте пропуснали предишен брой, не се притеснявайте – свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.