Какво се крие зад имената на планините ни?

Всички те идват от дълбока древност!

7
 

Сподели

Shares
Вулкан ли е Витоша
Снимка: Христо Узунов

Несъмнено сте ги изговаряли и изписвали стотици (хиляди?) пъти, но знаете ли какво всъщност означават имената на българските планини? Едва ли. И това е напълно разбираемо – повечето от тях са производни на думи от чужди езици или дори вече мъртви такива.

Ето и какво значат наименованията на най-големите планини тук!

Рила
Първото известно име на планината всъщност е римско – наричали са я Доунакс, Донукас Монс или Дунакс. Всички те произлизат от латинската дума „донакс“ със значение „даряваща планина“. Днешното й име обаче е с тракийски корени и най-вероятно в оригинал е звучало по-скоро като Роула, променено от нахлулите по-късно славянски племена на Рила.

Родопи
Името е с тракийски поризход и е записано още преди новата ера от Херодот, а векове по-късно е споменавано и от Трасил от Мендес и Псевдо-Плутарх , които го свързват с местна легенда за сестрата и брат Родопа и Хемус. В миналото най-често се споменава именно като Родопа или Родопе, без множественото число Родопи, популярно днес.

Пирин
Споровете дали името на планината идва от тракийското „перинтос“ (тоест „скала“) или от името на славянския бог Перун най-веротяно ще останат неразрешени. Факт е, обаче, че местните предпочитат да наричат планината Перин или Ирин-Пирин. Много романтично.

Стара планина
Най-сетне напълно разбираемо и българско име! Невинаги е било такова – траките са й казвали Хемус, славяните – Маторни гори, а османците – Коджабалкан или просто Балкан Впрочем, последната дума не е османска, а персийска и значи просто „висок“.

Витоша
Най-старото има на Витоша е Скопар с по-късни вариации Скомпос или Скопиос. Идва от гръцки и означава „стръмна планина“. Със сегашното си име Витоша е известна от Средновековието, като значението е двувърха (двуглава) планина, а прозходът по всяка вероятност е тракийски.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Имената на българските върхове на английски for пишман водачи

Сподели

Shares

7 КОМЕНТАРИ

 1. 1. РИЛА е тракийското име на тази планина.
  2. РОДОПА не е тракийско име на планината, а е взето от гръцката митология.
  3. ПИРИН не е тракийско име.
  4. БАЛКАНА е древното, тракийско име на Стара планина

 2. Рила като че ли означаваше водна планина.Някъде го срещах,но не си спомням къде

 3. Рила съм чувал да я наричат Урма, Пирин – Хонтай, Витоша – Хилядник, а всички възрастни хора, които съм чувал да говорят – винаги са наричали Родопа в единствено число.

 4. Обхванали сме най-популярните. Благодарим ви за списъка на останалите :)

 5. Родопите са били известни и със старото име Ахрида.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.