Олицетворението на северния дух

Фритьоф Нансен е един от най-великите северни авантюристи, пътешественици, дипломати и... приятели на България.

0
 

Сподели

Shares

Фритьоф Нансен e олицетворение на Севера и родната му Норвегия – и то не само визуално. Всичко в живота на тази необикновена личност е свързано с дързост, риск и откривателство – независимо дали става дума за наука, пътешествия или дипломация. Няма съмнение – във вените на Нансен е текла истинска викингска кръв.

Дори името му напомня за стария, пътешественически и безстрашен Север. Фритьоф идва от старонорвежкото friðþjófr, което означава „крадец на мир“ – с други думи военно, кръвожадно име, романтично и старо. До голяма степен то стои иронично на Нансен, който през 1922 получава Нобеловата награда за мир. Тук идва и връзката му с българския народ и помощта, която норвежецът оказва на нашите бежанци през 20 век.

Фритьоф Нансен през 1884.
Фритьоф Нансен през 1884.

През 20-те той е назначен като върховен комисар за бежанците към Обществото на народите. Благодарение на неговите усилия е изготвен документ, даващ право на военновременните и политически бежанци да се придвижват безпрепятствено из всички европейски (а и световни) земи. Става известен като Нансенов паспорт и оказва огромна помощ на хиляди българи от Западн Тракия, депортирани по време на Гръко-турската война 1919-1922. От години насам нансеновите паспорти не съществуват като физически, печатен документ, но пък дават основа на издаваните днес на бежанци документи от Обединените нации.

Нансен паспорт
Нансен паспорт

Това е причината Нансен да бъде посрещнат топло от българския министър-председател Александър Стамболийски през 1922, както и основание немалко улици в България да носят името на великия норвежец.

Вероятно знаете много от другите му постижения – тези на зоолог, океанограф, спортист, пътешественик и безумно смел авантюрист. Той е шампион по ски и ледено пързаляне, водач на първите хора, прекосили гренландската пустош със ски през 1888, както и един от първите, опитали (и почти успели да достигнат) Северния полюс по време на неговата експедиция Fram между 1893 и 1896.

Фритьоф Нансен.
Фритьоф Нансен.

Нансен е абсолютно неуморен. Освен всичко, споменато дотук, той е брилянтен дипломат, който с хитрост и настоятелност успява да укрепи независимостта на родната му Норвегия.

Един изключителен живот на предизвикателства и победи, едно истинско олицетворение на северния дух.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.