Бъдещето според Илън Мъск

Илън Мъск е мечтател. Много смел мечтател.

 
0

Сподели

Shares

На малко хора определнието “визионер” пасва толкова добре, колкото на мечтателя, бизнесмен, създател на SpaceX, PayPal и Tesla – Илън Мъск.

Илън Мъск
Илън Мъск

Освен че действа и мечтае, Мъск говори много. И то – отлично. Част от прогнозите и плановете, които обявява в многобройните си интервюта или участия на събития като TED, не се сбъдват. Други пък се случват по-успешно и по-бързо от неговите очаквания. Във всеки случай – идеите и перспективите, които Мъск чертае, най-често са вълнуващи. Ето и някои от най-интересните цитати по Мъск, на които можете да попаднете.

Относно автопилота в колите Tesla
“Няма да се учудя, ако в бъдеще шофирането на кола от хора бъде забранено. В крайна сметка, това значи някой да управлява смъртоносна двутонна машина. Автопилотът в колите Tesla ще бъде толкова надежден, колкото и този в самолетите – на практика няма да има нужда да бъде изключван.”

Относно електромобилите изобщо
“Няма да спрем, докато всяка кола по пътищата не е електромобил. Защото ако искате чист въздух в градовете, няма никаква друга опция освен електромобилите.”

Относно колонизирането на Марс
“Вероятно звучи странно, но мисля, че вероятността за установяване на колония на Марс е доста добра. Вече съм абсолютно убеден, че има начин. Знам, че бихме могли успешно да установим самоподдържаща се колония на планетата. Дори нещо повече – да я разширим. Само допреди няколко години не бих казал, че успехът на тази кампания е реално постижим.”

“Вече знам, че до 2024 ще сме изпратили четири пилотирани кораба на Марс, ще можем да отглеждаме растения там и да синтезираме гориво за обратни полети.”

Относно изкуствения интелект
“Изкуственият интелект е вероятно най-важното нещо, което ще промени живота на човечеството. Затова е от особено значение развитието му да бъде положително – да можем да погледнем в нашата кристална топка и да предвидим точно какво ще се случи. Защото има сценарии, които са истински кошмарни…”

“Надявам се човечеството да не се окаже просто биологичната основа за появата на изкуствен суперинтелект. За жалост, вероятността за това е все по-сериозна.”

И като бонус, едно от най-интересните включвания на Мъск в платформата TED – за електромобилите, подземните магистрали и много други технологични чудеса от бъдещето. Има и български субтитри!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.