Джордж Ганикот, който спечели Borovets Open Cup 2017

0
 

Сподели

Shares
Джордж Ганикот, Borovets Open Cup 2017
Снимка: Георги Даскалов, Бороспорт

Джордж Ганикот е шампионът при мъжете в Borovets Open Cup 2017, категория UCI. Той е на 22 години, от Селкърк (Шотландия) и кара колело от 6-годишен. На 12 започва да се състезава, като се старае всяка година да става все по-добър. Състезател е на британския тим One Vision Global Racing, като в Боровец беше с още двама съотборници и всички завършиха в топ 10. Джордж работи във ферма за риба, но мечтае за професионална колоездачна кариера. Ето какво разказа той след победата в състезанието.

Джордж Ганикот, Borovets Open Cup 2017
Снимка: Георги Даскалов, Бороспорт

Джордж, ще запомниш Боровец с добро. Радваш ли се на победата?
О, да. Това е първата ми победа при мъжете и съм много щастлив. За последен път спечелих състезание преди четири години, но при юношите. Оттогава мина много време, така че имам сериозен повод за празнуване.

Ти беше най-бърз в Боровец байк парк, а вторият в класирането остана след теб на повече от 3 секунди. Как беше трасето?
Беше невероятно и се пускахме с огромно удоволствие. Имахме три дни за тренировки и накрая просто не можех да спра. Карахме прекалено много, но понеже беше забавно все още имаме енергия. Боровец маунтин байк парк има технични участъци, но най-забележителното е, че позволява да развиеш много висока скорост. Няколко пъти вдигнах повече от 65 км в час, което е твърде много, поне за мен. Организацията на състезанието беше също на ниво. Всичко вървеше по ноти. Имахме време за достатъчно тренировки и не станаха опашки. Трасето също издържа и въпреки многото спускания не се изрови. Екипът по поддръжката свърши много добра работа, особено с новата секция, която направи преди старта.

Защо избра даунхила в колоезденето?
Заради особената настройка на ума. В тази дисциплина всичко се случва за секунди и нямаш време да разсъждаваш. Това е стилът ми на живот.

Джордж Ганикот, Borovets Open Cup 2017
Снимка: Георги Даскалов, Бороспорт

Какво те мотивира да караш?
Когато тренировките са трудни си мисля за удоволствието, което ме чака през лятото. Така няма проблем да се пускам и по сняг, и по лед.

Да очакваме ли състезателите от One Vision Global Racing тук и следващата година?
Ще се върна с удоволствие в Боровец, а ако има стартове за Световната купа с мен ще дойдат още много байкъри. Догодина със сигурност ще участвам в Borovets Open Cup, защото беше супер приятно и си заслужава. Другите момчета също са впечатлени. Всички се забавляваха и искат пак да дойдат. Със съотборниците си разделяме разходите когато пътуваме, така че мисля, че е възможно. Имаме и много спонсори – велосипеди Nicolai, амортисьори Fox и още много компании: Hope Technology, O’Neal, Bar Clif… Но се надявам другия път да не е толкова студено, защото във втория ден от тренировките беше 1 градус.

Какво ти предстои до края на годината?
Тук беше последното ми състезание, така че сега излизам в почивка и започвам всичко на чисто през април следващата година. Но понеже обичам да карам, продължавам с тренировките почти всеки ден. В района, където живея, има безкрайно много трасета, които никога не ти омръзват и мога да карам дори след работа.

Джордж Ганикот, Borovets Open Cup 2017
Снимка: Георги Даскалов, Бороспорт

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.