Богдан Велев изкачи осемхилядника Манаслу

Още отлични постижения на български алпинист!

0
 

Сподели

Shares

На 27 септември в 06:20 българският алпинист Богдан Велев е изкачил осемхилядника връx Манаслу (8163 м). Това е втори осемхилядник за Велев, който изкачи Чо Ою точно преди 3 години. Той е едва четвъртият българин, изкачил връх Манаслу, заедно с Боян Петров, Атанас Скатов и Иван Томов.

Богдан Велев
Богдан Велев

Преди това той има успешни изкачвания на Монблан, Айлънд Пийк, Матерхорн и Елбрус (със ски). През 2012 направи опит да изкачи връх Мустаг Ата (7500 м) със ски, но поради влошаване на времето експедицията, в която участва, се отказва на височина от 6800 м.

Богдан Велев

Освен всичко, Богдан се подготвя за изкачването на Манаслу в Париж (където живее), във фитнес зала, след работа. Велев споделя, че на Манаслу през този период е имало огромен брой алпинисти (над 200) заради затворените в Китай върхове Чо Ою и Шиша Пангма. Това е породило огромни задръствания между лагерите. От неговата група от 11 алпинисти, 10 достигат върха, а един получава белодробен оток и е откаран с хеликоптер. След изкачването на върха, двама получават частични измръзвания на краката, като един от тях е хоспитализиран и с белодробни проблеми. За съжаление, един британски алпинист от друга експедиционна група умира от височинна болест между лагер 2 и 3 на 25 септември.

Честитим постижението на Велев и му желаем още много такива!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.