Магията на Пирин: връх Синаница

1
 

Сподели

Shares

В следващите редове ще ви отведем по пътеките на Пирин и нагоре към връх Синаница. Той ще ни извиси на 2516 м. От там ще видим красотата на почти цялата планина, ще подишаме чист въздух и ще послушаме тишината, характерна за това място през голяма част от времето.

връх Синаница
снимка: Михаела Стоянова

Откъде да стигнем до Синаница?
Има няколко варианта за маршрут, които ще ви отведат до пиринския великан с характерен алпийски вид. Предстои да ви разкажем за два от тях.

Най-краткият път към върха е от едноименната хижа. Пригответе се за изкачване, което първо ще ви отведе на Синаншката порта. Оттам ще видите хижата и езерото до нея от един различен, но не по-малко красив ъгъл. Ако и преди сте бродили по пиринските пътеки, ще разберете, че и тази към върха не е по-различна от характерните за планината.

До хижа Синаница можете да стигнете от няколко изходни точки. Най-популярните сред тях са хижа Вихрен (4 ч.), заслон Спано поле (2 ч.) и хижа Яне Сандански (4 ч.). Постройката е водоснабдена, електрифицирана и разполага със спални помещения, където можете да нощувате. Единствено през зимата там няма поддържащ персонал.

хижа Синаница от Синанишката порта
Снимка: Михаела Стоянова

Продължете нагоре. Малко по малко, пред вас ще се открива крайната ви цел. След недълго ходене от портата нагоре (на доста места теренът е и равен), ще стигнете и мястото, откъдето да започнете атаката на Синаница. Там вече трудно ще различите обособена пътека. Теренът обаче е достъпен и липсата на пътека не трябва да ви спира. От вас се изисква да продължите право нагоре, защото не остава много време до върха.

Пътят към връх Синаница
Снимка: Михаела Стоянова

Ако сте от тези планинари, които обичат целодневните преходи, можете да се запътите към Синаница и от хижа Вихрен (до нея се стига и с кола). Преходът може да се осъществи в рамките на един ден. От началната точка се отправете към небезивестните Муратово езеро и Бъндеришка порта. Изкачването на портата може би е и най-голямото усилие за целия преход. Оттам продължете към пътеката за хижа Синаница, която ще ви отведе до Синанишката порта. А стигнете ли я, вече знаете какво ви очаква. Има маркировка, която ще ви помогне да се ориентирате лесно.

Времетраене
Общото времетраене от хижа Синаница до едноименния връх е около час. Разбира се, това зависи и от подготовката ви и темпото, с което се движите.

Ако поемете към върха от хижа Вихрен, се пригответе за ходене около 4 часа в посока.

връх Синаница и хижа Синаница
снимка: Михаела Стоянова

Какво да носим със себе си?
Може би сте наясно, че планината освен желание и мотивация, изисква и подходяща екипировка. Бъдете подготвени за всякакви метеорологични условия, защото времето там се сменя за секунди. Носете си храна, вода и, разбира се, доброто настроение, което ще направи прехода ви незабравим.

Вижте повече: Защо е важно да се обличаме на слоеве при преходи?

Поглед от връх Синаница
Поглед от връх Синаница/снимка: Михаела Стоянова

Знаете ли, че…?
Североизточната стена на върха е отвесна и е с дължина 200 м. Тя е алпийски катерачен обект.

А легендата за върха гласи, че…
Върхът и планината омайват със своята красота открай време насам. Девойка с името Синаница обичала да пасе стадото си в района на върха. Когато Мурат бей научил за нейната красота, започнал да я търси. Девойката обаче успявала да избяга всеки път, до един ден, в който той минал по тайни пътеки. Късно забелязала Синаница какво се случва. В този момент тя била на самия връх. Единственото спасение, което намирала, е да се хвърли в пропастта. Това се и случило… Затова днес върхът носи това име.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Една забележка: в заглавието говорите за върха, а в статията наблягате на маршрутите до хижата. И така малко обърквате туристите, които не познават района.
    За връх Синаница да кажем че има 3 отправни точки:
    1. Хижа Синаница – от там може да качите върха директно, пътеката минава покрай езерото или
    2. Синанишка Порта – до нея стигате от х.Синаница, х.Вихрен, Спано Поле и т.н.
    3. От мраморната кариера над с.Илинденци има добре почистена пътека, която излиза на вр.Синаница

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.