Гърменският чинар е „дървото с корен“

0
 

Сподели

Shares

Столетникът ще се състезава с още четирима конкуренти в конкурса „Европейско дърво на годината 2011″.

Мария Софтова, Гърмен. Чинар - 600 години

600-годишният чинар в с. Гърмен, обл. Благоевград стана победител в първия конкурс “Дърво с корен” 2010 в България. Дървото, номинирано от 17-годишната Мария Софтова от с. Гърмен, получи най-много гласове в онлайн гласуването на конкурса. От 15 ноември 2010 г. до 3 януари 2011 г. 10-те финалиста в “Дърво с корен” 2010 събраха близо 6 000 уникални гласа, като над 1 700 от тях бяха дадени за гърменския чинар.

Мария взе своята награда – рафтинг приключение, осигурено от “Адвенчър нет” – на официална церемония, проведена на 28 януари. На събитието бяха обявени и победителите в допълнителните категории, които също получиха награди.

ОУ Пенчо Славейков, Димитровград. Бадем - 60 години

В категория “Млад природолюбител” журито отличи клуб “Бъдеще за Земята” към ОУ “Пенчо Славейков”, гр. Димитровград, за “осиновения” от тях бадем в парка до училището. Учениците получиха абонамент за списание NG Kids България, 20 календара на National Geographic, ваучер за градински принадлежности на стойност 40 лв. и допълнителни награди, осигурени от Фондация “ЕкоОбщност”.

Двама победителя бяха излъчени в категория “Дърво в опасност” – столетният дъб в местността Картала край варненското село Аврен и чинарът в парк “Бедечка” край Стара Загора. Номиниралите ги – Петър Димитров от с. Аврен и учениците от 10-то ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Стара Загора – получиха символични чекове, всеки на стойност 500 лв., осигурени от Фондация “Чарлз Стюарт Мот” и Фондация “ЕкоОбщност”. Средствата ще бъдат използвани за опазване на спечелилите в категорията дървета.

Журито на “Дърво с корен” даде и една награда от свое име – “Дърво с бъдеще”, която отиде при Адриана Бонева от гр. Плевен, за засадения от нея габър. Адриана получи ваучер за градински принадлежности на стойност 100 лв. и други награди от Фондация “ЕкоОбщност”.

Победителят в “Дърво с корен” 2010 преминава на следващия етап от конкурса – онлайн гласуване за Европейско дърво на годината, където ще се състезава с четири дървета от Румъния, Унгария, Чехия и Словакия. Вотът ще започне в първите дни на февруари 2011 г. на сайта www.treeoftheyear.org и ще продължи до началото на март 2011 г.

През април 2011 г. се очаква да започне и второто издание на конкурса “Дърво с корен” у нас.
Повече за победителите в конкурса и техните номинации можете да видите на адрес:
www.bepf-bg.org

Конкурсът „Дърво с корен” е част от международния проект „Европейско дърво на годината”, осъществяван с подкрепата на Държавния фонд по околна среда на Република Чехия, Министерството на околната среда на Република Чехия, Фондация „Партньорство” – Чехия, Адвенчър нет и списание NG Kids Bulgaria. С медийната подкрепа на National Geographic Bulgaria, Екстремно списание 360 и програма Глоб@лни библиотеки – България.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.