Freeride World Tour’2011: спирка две

0
 

Сподели

Shares

Henrik Windstedt (Швеция) и Matt Annetts (САЩ) успяха да се възползват максимално от северната стена на Корвач, където през изминалия уикенд бе втората спирка на Freeride World Tour 2011. Не липсваха зрелищни спускания и в ските, и в сноуборда, а динамиката на събитието си пролича и в крайното класиране, което доста изненадващо не включи някои от очакваните претенденти.


Въпреки че големият интерес бе насочен към французина Аurélien Ducroz, класирал се първи в Шамони, не той, а шведът Henrik Windstedt спечели първото място, благодарение на зашеметяващата линия, която избра, и перфектно изпълнените чисти скокове.
Стръмната, 550-метрова северна стена на Корвач, по която се провеждаше състезанието, беше в перфектно състояние. Състезателите трябваше да се справят и с най-различни предизвикателства, което допълнително усложняваше удържането на контрол по време на високоскоростния финал.
След първоначалното обглеждане на терена, повечето състезатели споделиха, че ще избягват триковете за сметка на бързите, плавни линии. Въпреки това Basti Hannemann даде тон за деня с огромен бекфлип директно от старта. Младият германец завърши избраната си линия с масивен 15 до 20-метров дроп, който вдигна събраната тълпа на крака. „Най-малкото не избрах женска линия като в Шамони“, сподели Basti.
Американецът JT Holmes също бе на мисия да си върне за резултата от Шамони. „След като ни наритаха задниците в Шамони, Timy (Dutton, САЩ) и аз решихме, че е време да стартираме със стабилно каране.“ Holmes започна с дабъл, последван от втори, след което бързо, плавно каране и трети дабъл, за да направи едно от най-бързите спускания за деня.
За съжаление, лидерството му бързо бе отнето от норвежеца Torgrim Vole, който започна с огромен дабъл, последван от още няколко големи скока, включително един последен дабъл, благодарение на който предвари Holmes в класирането. „Беше по-трудно, отколкото изглеждаше на първо впечатление. Имаше доста ъгли и приземявания на равно, което беше доста специфично.
Двамата държаха предните позиции почти през целия ден, докато не излезна пред-предпоследния състезател. Поради контузия на ребрата, за която бе съобщено по-рано на сайта на FWT, никой не очакваше много от шведа Henrik Windstedt, но шампионът от 2008 г. започна с добър дроп, последван от втори скок, още няколко дропа и бързо спускане до финала, което му осигури първото място.

Спускането на Henrik Windstedt:

Докато Windstedt обираше овациите, Seb Michaud (Франция) стартира от втората врата, за да демонстрира една от най-агресивните и изобретателни линии за деня, започвайки със масивен, чисто изпълнен дабъл. Още няколко малки скока и чисто изпълнен бекфлип бяха достатъчни да му подсигурят третото място. „В последния момент реших да отида леко по-вляво, отколкото всички останали за същия скок (скалата в началото на спускането), така че отидох малко по-високо и по-дълго, и успях да удържа перфектно. По време на спускането опитах да съм изобретателен и да открия много различни обстоятелства, с които да се разиграя Трябва да си креативен, когато планината ти предлага такъв терен!
А ако се чудите защо Windstedt не е на снимката от подиума – причината е, че директно след спускането си той бе отведен в болница, където се оказа, че има няколко счупени ребра. Фактът, че спечели състезанието в подобно състояние, е пределното доказателство за силата и издръжливостта на шведския скиор.

В сноуборда пък се оказа, че дори недосегаемият Xavier de Le Rue всъщност може да бъде победен, след като трикратният шампион имаше нетипчно слаб ден.
Mitch Toelderer (Австрия) поведе с линия, включваща няколко добри дропа и бързо спускане до финала. „Бях доста изнервен на старта, където трябваше да чакам, тъй като състезателят преди мен падна. Но отстъпих назад, отпуснах се и се фокусирах. Опитах да направя бърз и гладък рън, и пуснах основната част с тесния кулоар и дропа наистина добре.“
Но денят всъщност бе за американеца Matt Annetts, който старита с добър скок, последван от триметров дроп и бързо, плавно спускане. „Наистина харесах стената. Дълга е и има много неща за правене по пътя надолу. Предвид че от доста време не е валяло в района, снегът беше наистина изумителен. Направих сравнително сигурен рън. Исках да остана на крака, а знаех, че има доста равни приземявания. Ако спускаш прекалено бързо, приземяванията са доста хард.“

До Matt на подиума се подредиха Mitch Toelderer на второ място и австриецът Flo Örley завърнал се към състезанията след една година отсъствие, за да се класира трети.

КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ:

Ски:
1. Henrik Windstedt (SWE)
2. Torgrim Vole (NOR)
3. Sebastien Michaud (FRA)

Сноуборд:
1. Matt Annetts (USA)
2. Mitch Toelderer (AUT)
3. Flo Orley (AUT)

Следващата спирка на FWT е на 7 февруари, Кристъл Маунтин, САЩ.

Източник: FWT

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.