Анапурна I: Върхът с лошата слава

Най-малко успешни изкачвания и най-много смъртни случаи

0
 

Сподели

Shares

Анапурна I е десетият от 14-те осемхилядници. Височината му е 8091 м и е част от планинския масив Анапурна, който е с дължина 55 км в главния Хималайски хребет, западната част на Непал. Това е първият осемхилядник, изкачен от човек.

Анапурна I
Анапурна I

Името Анапурна от санскрит означава буквално „пълна с храна“, но обикновено се превежда като „Богиня на реколтата“. Масивът Анапурна се състои от шест върха – Анапурна I (8091m), Анапурна II (7937м), Анапурна III (7555м), Анапурна IV (7525м), Гангапурна (7455м) и Южна Анапурна (7219м).

Забележителни изкачвания

За пръв път е изкачен от Морис Хероцог и Луи Лашенал през 1950г. Това първо изкачване е придружено с няколко драматични ситуации. На слизане Херцог губи своите ръкавици, което по-късно довежда до ампутация на пръсти. Малко след това Лашенал пада в цепнатина и повлича  още трима от експедицията, за щастие не са били дълбоко и ги спасяват. Последният инцидент в това изкачване е лавина, която застига Херцог и той увисва от един ръб. За щастие го спасяват.

Двадесет години върхът не е изкачван. През 1970 г. британска експедиция, водена от Хенри Дей правят второто изкачване на Анапурна. Няколко дни по-късно още една експедиция водена от Крис Бонингтън изкачва върха, като алпинистите Дон Уилънс и Дуугъл Хестън са първите, които слизат от южната страна на Анапурна I. И двамата не използват кислород за това изкачване. Експериментите направени по време на тази експедиция имат важно значение за следващи изкачвания на осемхилядници.

Анапурна I снимка:hiketonepal.com
Анапурна I снимка:hiketonepal.com

През 1978 година на върха се качва първата американска, женска експедиция, ръководена от Арлийн Блум.

3 февруари 1987г двама полски алпинисти – Йежи Кукучка и Артур Хайзер – правят първото зимно изкачване на Анапурна.

Първото българско изкачване е на 28 октомври 1989 г. от Петър Панайотов, Огнян Стойков и Людмил Янакиев от северния базов лагер. За съжаление при слизане от пред върховите склонове загиват Милен Метков и Огнян Стойков.

Анапурна I е върхът с най-лоша слава. Има най-малко успешни изкачвания и най-много смъртни случаи.

Маршрути за трекинг около Анапурна

В района на Анапурна има три основни маршрута – Джомсън трек, маршрута до базов лагер Анапурна и обиколката на Анапурна. Всички маршрути започват от град Похара, където е необходимо да платите съответната такса и да получите разрешително за планината. Трекингите в тази област са много красиво преживяване, като в по-ниската част на планината можете да се докоснете до начина на живот на местните хора, тъй като пътеките минават през селата.

Анапурна I
Анапурна I

Кога е подходящо за трекинги и изкачване на върха ?

Обичайният трекинг сезон в Непал е от октомври до май. През останала година е сезонът на мусоните, когато не е подходящо нито за преходи, нито за експедиции.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.