Magicable – българската уейкборд мечта

0
 

Сподели

Shares
Magicable Уейкборд
Снимка: Magicable

В средата на ХХ век в Австралия и Нова Зеландия се заражда един от най-вълнуващите екстремни спортове, познат тогава под името скърфър и практикуван първоначално само чрез дърпане на човек с моторна лодка. С развитието си спортът започва да се нарича уейкборд и днес представлява кабел, за който има закрепено въже с дръжка. Той се движи със скорост 30 км в час, а на краката на каращия е закрепен борд с обувки. Спортът е съвкупност от баланс при управлението на дъската, както и физическа издръжливост в горната част на тялото – ръцете и гърба, тъй като те осигуряват силата и стабилността на стойката на каращия.

Въпреки че в годините от 2010 до 2016 в Европа са отворили врати повече от 150 нови места за уейкборд, в България все още няма модерно съоръжение за практикуване на спорта.

Екипът на Magicable иска да промени точно това, като построи една истинска уейкборд мечта.

Magicable Уейкборд
Снимка: Magicable

Тяхната идея се заражда преди 3 години, когато започват проекта „Magicable park“, целящ построяване на истинско, модерно уейкборд съоръжение в България.

„Magicable park” обаче не означава само воден басейн и влек, с който да се осъществява карането, а изграждане на цялостна система около спота за уейк: лекционна зала, игрища за волейбол, сцена за събития на открито, леглова база. Освен всичко това, хората стоящи зад идеята, искат да изградят и школа за деца, която да може да развива бъдещи таланти в интригуващия спорт. На мястото ще има и магазин за спортна екипировка, както и гардероб, за да може всеки, който няма обурудване да може да си закупи или да ползва такова под наем.

Magicable Уейкборд
Снимка: Magicable

„В краткосрочен етап се предвижда изграждането на 14 бунгала, които да бъдат изцяло във водата, което ще позволи на почиващите да имат необикновенна гледна точка към язовира. Също така ще има и къмпинг зона, ресторант и място за почивка. Или иначе казано – за всекиго по нещо. Независимо дали искаш да прекараш един ден учейки се или просто да се излежаваш на слънце. Това ще е новото ти любимо място.“ – казват от Magicable и допълват, че до момента най-трудното нещо е било намирането на подходяща локация.

Magicable Уейкборд
Снимка: Magicable

След близо година обикаляне язовирите в страната, по време на едно от пътуванията си, екипът открива язовир „Осиковица“, разположен само на 70 км от София.

„Мястото е с прекрасна природна гледка, чиста вода и много зеленина около водоема. Има малко естествена гора и планински пейзаж на хоризонта. Друго не ни трябваше! След това дойде процедурата за концесия, която отне още време.“

Magicable Уейкборд
Снимка: Magicable

Осъществяването на подобен проект, разбира се има и своята финансова страна. Тъй като екипът няма възможност да покрие всички разходи по изграждането на съоръжението с прилежащите към него атракциони, те започват кампания за споделено финансиране в платформата Indiegogo. Всеки, който припознае мечтата за създаване на единствения по рода си уейкборд парк у нас, може да дари средства или да сподели каузата със своите приятели и близки в социалните мрежи.

В сайта на Magicable можете да откриете още информация за проекта, а ако ги последвате в Instagram, Facebook и YouTube ще се заразите още повече с емоцията на спорта и ще научавате актуалните новини около проекта.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.