360° уикенд прогноза: 9-10 септември

0
 

Сподели

Shares

Уикенд прогноза: 8-10 септември

В петък ще е слънчево и топло за цялата страна с подходящи метеорологични условия за планински спортове. Вятърът ще е слаб от юг-югозапад, над 1500 м от югоизток със скорост 3-5 м/с. Следобед над Западна България ще се заоблачава с купести облаци, а след 16 ч. над Рила и Осоговската планина е възможно облаците да са купесто-дъждовни. Долната граница на облачността в района на Централна Стара планина ще е около 2500-2900 м.

Условията за безмоторно летене в град Сопот ще са добри. Вятърът в долината ще е от изток-югоизток, базата ще е около 2600 м, а след обяд до 3000 м с градиент около 1 градус/100 м – малко по-нисък до 1000 м надморска височина.

По Черноморието ще е слънчево, с бриз около 5-7 м/с и слабо вълнение.

В събота ще остане топло и със слаб югоизточен-южен вятър при земята. Над 1500 м вятърът ще се усилва слабо и ще бъде от юг-югоизток със скорост 5-7 м/с. След 10-11 ч ще се заоблачава с купести облаци над Западна и Централна България. След 13 часа в западната част на страна ще преразвива и ще има купесто-дъждовни облаци, най-често над планините.

За Пирин, Рила, Осогово, Витоша и Западна Стара планина ще е подходящо за туризъм и спорт до обяд и през ранния следобед. Късно следобед валежи се очакват и в Централна Стара планина с по-слабо изразен, преминаващ от запад на североизток, топъл фронт.

В района на Сопот ще е подходящо за безмоторно летене до около 17 часа. След това се очаква преразвите и превалявания за кратко. Вятърът ще започне да се усилва от обяд и в долината отново ще бъде от изток-югоизток, но със скорост до 4-7 м/с. На старта в Сопот още от преди обед ще духа югоизточен вятър със средна скорост 5-7 м/с и пориви до 6-9 м/с. Базата ще е малко по-ниска от тази в петък, но градиентът ще е по-малък над 1200 м надморска височина – около 0,7-0,8 градуса и термичните условия ще са главно близко до склоновете на планината.

Валежите, които се очаква да преминат през Сопот в късния следобед, няма да продължат дълго и не се очаква да бъдат пречка за забавленията на открито освен в рамките на 30-50 мин.

По Черноморието остава топло, с умерен бриз 6-8 м/с без валежи и със слабо вълнение.

В неделя сутринта ще има незначителна облачност и вятърът ще се ориентира от югозапад. По високите планини ще има разкъсана купеста облачност, но ще е без валежи. Вятърът над 1500 м ще е от югозапад със сила 3-4 м/с. По Черноморието ще бъде поредният хубав летен ден, но с по-слаб вятър и незначително вълнение.

В района на Сопот условията за летене ще са добри, но поради затоплянето във височина, термичният градиент над 1800-1900 м ще е слаб. На старта ще духа южен-югозападен вятър 2-5 м/с. Следобед ще има повече купести облаци, но главно над централното било.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.