Първото 9c в света вече е факт

0
 

Сподели

Shares

“Project Hard” – първото реализирано 9c в света

Адам Ондра отново постигна невъзможното. Чехът реализира своя проект в пещерата Флатангер, Норвегия, след като изкачи маршрута „Project Hard”. Той е считан за най-трудния в света и претендира да е първият тур, оценен с категорията 9c.

Дължината на маршрута е 45 метра, а името му е временно.

Adam Ondra on Project Hard

Вижте повече: “Project Hard” – най-трудният маршрут в света

Маршрутът е накован през 2011 г. Това обаче се случва само по първата му част, която е оценена като 8b. През 2013 г. самият Ондра наковава останалата част от „Project Hard”, но тогава споделя, че не вижда скорошна перспектива за преминаването му.

Тази година се оказа преломна в кариерата на Ондра, който за пореден път преминава най-трудния маршрут в света. Той прекара целия юли в Норвегия, за да осъществи плана си да премине по 45-метровия тур. Тогава обаче чехът не успя да реализира успешно проекта си заради сериозна настинка. Знаеше се обаче, че той ще се върне отново там. Така се и случи. В началото на септември стана ясно, че първото изкачване на 9c в света вече е факт.

Adam Ondra on Project Hard
Снимка: www.epictv.com

Новият исторически момент в катеренето е със стария главен герой. Предишният най-труден маршрут „Change” – 9b+ беше изкатерен отново от Ондра. И до днес никой не е повторил това преминаване. Това означава, че може би ще отнеме години преди някой да повтори и подвига му по “Project Hard”

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.