Върни се към природата си: прегърни есента

Защото е най-хубавият сезон от годината, как защо?

0
 

Сподели

Shares

Когато казваме, че тя е най-хубавият сезон от годината, имаме предвид точно това. На практика преходът от лято към зима комбинира средно до високи температури през деня с нощен хлад и сутрешна ведрост, дава ти възможност да се радваш и на слънце, и на облачни дни, на неделен дъжд и лежерни разходки по покритите с дебел слой листа горски пътеки. Затова вместо да мрънкаш, че поредното лято е отминало, мисли в перспектива и направи есента си незабравима.

Големите английски романтици като Байрън са били влюбени в есента.

Обикни меланхолията
Не говорим, разбира се, за патологични психологически състояния, а за онази артистична, отнесено-мечтателна меланхолия, така характерна за английския романтизъм. Есента е идеална тъкмо за това – повече мълчание, самовглъбяване и съзерцание на променящата се природа. За да ти бъде още по-лесно, чети творби на Кийтс, Байрън и Блейк. Страданията на младия Вертер от Гьоте също върши работа.

Вкуси есента
Храни се според сезона, защото точно така тялото и умът ти най-лесно ще се синхронизират с промяната на времето. След леките летни салати и плодове, можеш отново да започнеш да правиш вкусни зеленчукови супи (особено тиквена – ммм!), да ползваш повече гъби и да захранваш организма с повечко месо.

Не се заседявай
Градските паркове и планините винаги са красиви, но нищо не може да се сравнява с есенната им премяна. Нестабилното време през сезона бързо разколебава мнозина да правят дълги разходки, което пък трябва да е твоято отлична причина да правиш такива. Вече няма да има кой да ти се пречка, можеш да се мотаеш с часове в пълно единение с природата и без излишен шум. Разбира се, вземи мерки ако зебележиш признаци за сезонна алергия (например постоянно течащ нос или зачервяване на очите) – полените често биват отделяни до късния октомври.

Озвучи есента
Естествено, че можеш да слушаш любимите си дръменбейс парчета винаги и навсякъде. Есента обаче върви най-добре с по-дълбока и бавна музика, независимо дали става дума за класически албум на Morphine, тъмната красота на Portishead или меланхоличното кънтри на Таунс Ван Зандт. Порарзрови Spotify за плейлисти с есенна музика – ще откриеш чудеса.

Отбележи равноденствието
То се случва в нощта на 22 срещу 23 септември. Казват, че това е особена, магична нощ, но дори да смяташ това за бабини деветини, можеш да я отбележиш по свой начин. Сготви нещо специално, купи си една бутилка хубав пъмпкин ейл или излез на хубава вечерна разходка. Малките всекидневни ритуали са изключително полезни за личното ти спокойствие и овладяването на стреса.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.