Какво, къде и как в Северозападна България

1
 

Сподели

Shares

Озовете ли се там, местните приветливо ще ви посрещнат с: „Добре дошли в Северо-запазена България!“ Ще ви говорят с любов за региона и най-чистосърдечно ще се опитат да ви убедят, че той е един от най-красивите в България и вниманието, което получава съвсем не е достатъчно.

Северозападна България
Снимка: Михаела Стоянова

Определението „девствена природа“ наистина приляга на Врачанския Балкан и Северозападна България като цяло. Тишина, спокойствие, чист въздух, хармонична природа ще ви обградят още от самото навлизане в региона. Ще се сблъскате с дейности, които много хора не предполагат, че могат да се извършват на това място. Несъмнено ще видите много забележителни места, които въпреки това остават в сянката на другите ни по-високи планини. Ще чуете, че много често чужденците се интересуват повече от този регион, именно заради непокътнатата си от човешка намеса среда. Но и ще разберете, че отидете ли веднъж, ще искате да се връщате многократно, защото един път не е достатъчен да обхванете всичко, да видите, вкусите, чуете.

Оказва се, че Северозападна България е подходящ регион и за много от любимите ни екстремни спортове. Територията дава възможност на всички планински колоездачи, бегачи, пещерняци, катерачи да практикуват тези занимания и да почувстват необикновения заряд на местата, предназначени за това.

Северозападна България
Снимка: Михаела Стоянова

Планинско колоездене и планинско бягане:

Местата за каране в региона са многобройни и са подходящи както за начинаещи колоездачи, така и за тези, които търсят силните усещания в планинското колоездене. Има и маркирани маршрути. Те освен че ще ви потопят в сърцето на Западна Стара планина, ще ви предоставят възможност и да научите всички характерни занимания за региона.

Един от тези маршрути тръгва от прохода Петрохан и завършва в Белоградчик. Разнообразният терен включва спускания и изкачвания по черни пътища. Може да се провежда на етапи, а след края на всеки от тях, ще имате възможност да се запознаете отблизо с местните традиции и обичаи. Теренът е предназначен за всички, които имат поне средно ниво на подготовка в колоезденето.

Планинско колоездене
Снимка: Mpora

Планинският терен е подходящ за съчетаване на планинското колоездене с планинско бягане.

Пещерите в Северозападна България:

Ако обичате подземното богатство, Северозападна България има много пещери, които имат различни образувания. Всяка една от тях има различни отличителни характеристики. Насочите ли се към този регион не пропускайте да видите поне някои от тях – Леденика, Магурата, Венеца. Ще останете впечатлени.

Пещера Венеца
Снимка: Боряна Кръстева/peika.bg

Скално катерене:

Едва ли има катерач, който да не е преминавал поне един маршрут на емблематичните скали във Враца. Регионът има много обекти, които са подходящи както за тепърва прохождащите в този спорт, така и за тези, които преследват поредното постижение върху скалата. А за тези от вас, които обичат традиционното катерене, във Враца има много маршрути, които да предизвикат възможностите ви.

Северозападна България
Враца – Безенги/Снимка: Михаела Стоянова

Вижте повече: Традиционно катерене – основни характеристики

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Забравили сте да споменете и Рафтинга по р. Искър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.