Марго Хейс и Яня Гарнбрет – първите дами в катеренето

0
 

Сподели

Shares

Две дами – Марго Хейс и Яня Гарнбрет надделяха над конкуренцията на „Arco Rock Legends“, благодарение на постиженията си, които издигнаха катеренето на нови висоти.

На 25-ти август, под светлините на прожекторите най-добрите катерачи в света се събраха на едно място, за да разберат кой ще получи най-важния приз в катеренето – „Arco Rock Legends”. Наградата е еквивалент на „Оскарите“ и се присъжда за големи заслуги в този спорт. Катерачите се състезават в две категории – за заслуги в спортното катерене и за заслуги в състезателното катерене.

Марго Хейс – кралицата на спортното катерене и боулдъринга

19-годишната американка постигна почти невъзможното. Тя е първата дама, която успя да премине маршрут, оценен с категорията 9а+. Именно това и помогна да надделее над конкуренцията, която също беше много силна – Адам Ондра и Стифано Гизолфи. И двамата имат значителни постижения през годината. Постижението на Марго обаче се случва за първи път и едва ли ще бъде подобрено скоро.

Марго Хейс
Снимка: rockmasterfestival.com

Яня Гарнбрет – първата дама на състезателното катерене

Сред силната конкуренция на най-добрата дама в боулдъринга Шона Кокси и Домен Шкофич, най-силната катерачка на въже – Яня Гарнбрет успя да спечели приза за първа дама в състезателното катерене. 17-годишната словенка стана световна шампионка в дисциплината трудност в Париж. Освен това тя спечели и Световната купа в същата дисциплина.

Яня Гарбнрет
Снимка: rockmasterfestival.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.