Стивън Флин – главният съдия на DroneUp

0
 

Сподели

Shares

От 25-ти до 27-ми август в Пловдив се проведе второто издание на фестивала DroneUp. В него 34 филма от 22 различни държави се състезаваха в различни категории. Най-добрите от тях бяха отличени от четиричленно жури. Главният съдия беше ирландецът Стивън Флин, с когото имахме възможност да разговаряме, за да сподели с нас своите впечатления от фестивала.

Стивън Флин
Снимка: http://www.droneup-iff.com

Вижте повече: DroneUp – дрон-филмов фестивал

Вие сте един от първите лицензирани цивилни пилоти на дрон. Как започна всичко? С какво се занимавахте преди да се случи това?

Получих лиценза си през 2013 г. Преди това работех в телевизията и филмовата индустрия. През 2012 г. се преместих в Ирландия и трябваше да си намеря работа. Това, което ме подтикна да започна да работя с дронове, беше статия, в която прочетох, че телевизията е индустрията, която им дава най-голяма гласност. Затова реших да инвестирам и да започна нещо ново. Желанието ни беше хората да идват и да видят дрон и да се запознаят отблизо със структурата на този тип машина.

Как се породи интересът да управлявате дрон?

През целия си живот съм се интересувал от авиация. Всяка седмица отделях време да гледам снимки на самолети. Също така четях много статии, които разкриваха новостите в авиацията.

Какво е нужно на човек да се превърне в лицензиран дрон пилот? Всеки един ли може да стане такъв?

Преди всичко лицензираният пилот трябва да има практика и след това уменията му да бъдат тествани. Страстта за летене е един от най-важните аспекти, които трябва да притежава. Също така трябва да бъде спокоен и да не се притеснява да практикува пред много хора.

Какви са впечатленията Ви от филмите, които участваха в надпреварата на DroneUp тази година?

Наистина съм впечатлен от всичко, което видях. Много от тях бяха доста по-специфични от тези, които съм наблюдавал на други фестивали. Нямам търпение да видя това, което ще се случи догодина.
Трудно ли Ви беше да изберете най-добрите?

Запознат съм с това колко е трудно да направиш добър филм. Процедурата е трудна и дълга, но за съжаление не можем да наградим всички. Това е най-трудната част.

По какви критерии ги избирахте?

Първият ми и най-важен критерии беше дали е легално и безопасно. Понякога е много лесно да разграничиш дали филмът е документиран над голяма тълпа от хора или магистрала с много коли. Пилотирал съм дронове, които са падали. Затова не бих дал висока оценка, ако знам, че падне ли, ще се случи на оживени места.
С всеки изминал път има все по-креативни филми. Ако това, което се вижда, разказва някаква история, със сигурност ще привлече вниманието ми.

Увеличава ли се броят на хората, които управляват дрон всяка година?

Дроновете стават все по-лесни и достъпни за пилотиране. Това е и причината все повече хора да се увличат по този тип занимания.

Мислите ли, че все повече хора ще се запалят по дрон изкуството, благодарение на фестивали като Drone Up?

Със сигурност. Фестивалите са един чудесен начин да се популяризира нещо и наистина ми харесва да виждам, че все повече хора проявяват интерес.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.