Боян Петров се отправя към Дхаулагири

0
 

Сподели

Shares

Тази неделя Боян Петров ще поеме към новото си осемхилядно предизвикателство. 20 дни след като успя да изкачи Гашербрум 2, той ще тръгне към хималайския Дхаулагири. При добро стечение на обстоятелствата, върхът ще се превърне в десетия осемхилядник в актива му.

Дхаулагири
Снимка: Wikipedia

Изкачването на върха ще е солово. По време на подготовката си Боян Петров е разговарял с Тончо Тончев, който през 1995 г. прави успешно изкачване на Дхаулагири. Информацията, която получава е, че в сравнение с Гашербрум 2, този връх ще му бъде лесен.

ВИЖ ОЩЕ: Боян Петров преди 10 х 8000 – какво разказа алпинистът дни преди заминаването си към Дхаулагири

Хималайският исполин Дхаулагири

Със своите 8172 м, Дхаулагири е седмият по височина връх в света. Намира се в непалската част на Хималаите, а на изток от него се намира друг изкачен от Боян Петров осемхилядник – Анапурна. В превод името на върха означава „Бяла планина“.

Легендарен базов лагер

Очаква се по време на престоя си в базовия лагер под върха Боян Петров да се засече с една от легендите на съвременния алпинизъм – Карлос Сория. Той също ще атакува върха. А общият брой на алпинистите, които ще направят опит да стъпят на осемхилядника, е около 30.

Най-голямото предизвикателство за всички тях ще бъде преминаването през силно нацепен ледник под Лагер 1. Другите пасажи едва ли ще представляват трудност за онези, които имат богат опит в алпинизма.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.