Броуд Пик

0
 

Сподели

Shares

Броуд Пик е дванадесетият по височина връх в света със своите 8047 м. Разположен е в планинската верига Каракорум, североизточен Пакистан. Намира се на границата с Китай и Кашмир и на 8 километра от К2.  Броуд пик (Широк връх) получава името си от англичанина Уилям Конуей, който през 1892 г изследва склоновете на Каракорум.

Броуд Пик снимка: satoriexpeditions.co_.m
Броуд Пик снимка: satoriexpeditions.com

Забележителни изкачвания

Първата експедиция, която щурмува върха е през 1954 г, водена от Карл-Мария Херлигкофер. Поради лошата метеорологична обстановка алпинистите достигат само 7 000 м  и се отказват.

1957г. четирима австрийци потеглят към върха. Маркус Шмук, Фриц Винтерщелер, Херман Бул и Курт Димбергер атакуват върха, свеждайки екипировката си до минимум, защото не е имало носачи, които да им помогнат и им се наложило да качват раници от по 25 кг. По-късно споделили, че носенето на тежкия товар им помогнало да се аклиматизират по-лесно. По маршрута четиримата алпинисти изградили три лагера, като получили „изненадваща помощ“ над 6 000 м от първата експедиция. Те открили палатка, в която имало малко салам, шунка и бутилка ликьор. След угощението потеглили с нови сили към върха, но тази първа атака не пожънала успех. Четиримата алпинисти трябвало да се върнат в базов лагер заради лошото време. Отново атакували върха след 10 дни. Шмук и Винтерщелер достигат върха първи, а Бул и Димбергер пристигат няколко часа по-късно. Датата е 9 юни 1957 г.

Първите дами, които изкачват Броуд пик са полякините Ана Червинска и Кристина Палмовска, които се изкачват сами, без носачи или гидове. Изграждат лагери и не ползват кислородни бутилки. Те покоряват върха през 1983 г.

1984г. полякът Кшищов Виелицки прави изключително соло изкачване на Броуд Пик за 14 часа. Изкачването и слизането от върха му отнемат само 22 часа.

През 1994г. шведът Гьоран Кропп подобрява рекорда на Виелицки като изкачва и слиза върха за 18 часа и половина.

Първите българи изкачили върха са Минко Занковски, Емануил Деянов и Тодор Минков. Те достигат върха на 1 юли 1990 г.

На 23 юли 2001 г. върхът е изкачен и от Станимир Желязков и Петко Тотев.

Юли 2014 г. Боян Петров и Иван Томов също изкачват Броуд Пик. Повече за изкачването на Боян Петров ще намерите тук: https://www.360mag.bg/posts/44423

На 05.03.2013 г е направено първото зимно изкачване от поляците Мачей Бабека, Адам Биелицки, Томаш Ковалски и Артур Малек.

Базов лагер Броуд Пик
Базов лагер Броуд Пик

Кога е най-подходящо да се изкачи върха?

Месеците от Юни до Септември са най-подходящото време за изкачване на Броуд Пик. Зимните изкачвания не са препоръчителни.

Как се стига до Броуд Пик?

Необходимо е да минете през Исламабад, за да вземете своето разрешително за изкачване на върха. От Исламабад до град Скарду има автобуси. Имайте предвид, че пътуването е дълго. От Скарду можете да изберете два варианта. Първият е през град Аскол, а вторият през прохода Гондагоро.  По-използваният маршрут е през Аскол, защото проходът Гондагоро е разположен на 5 600 м и пътят през него е по-труден.

проход Гондагоро снимка: summitpost.org
проход Гондагоро снимка: summitpost.org

Участъкът до Аскол се минава с джипове за около 6-8 часа. Първият лагер след Аскол е Джула. До него преходът продължава около 4-6 часа, като се движите покрай коритото на река. Препоръчва се ранно тръгване, защото в този район е много горещо. По пътя ще преминете по два моста, на които се плащат малки такси. В лагер Джула има течаща вода и тоалетни.

Следващият ден се предвижда за стигане до лагера Паю. Тази част от маршрута е малко по-трудна. Паю предлага течаща вода и тоалетни. Често в сезона лагерът е препълнен. Тогава можете да продължите още половин час до ледника, където има подходящо място за лагер и прясна вода.

Следващата точка по маршрута е Урдукас, където има същите условия, като в първите лагери. От този лагер ще се насладите на  чудесен изглед към масива Транго.

Следващите лагери са Горо 1 и 2, а последният е Конкордия от където можете да видите Боуд Пик, К2, Гашербрум IV. От Конкордия до базов лагер Броуд Пик маршрута продължава през ледника Балторо. Времетраенето е около 3 часа, но внимавайте, защото можете да объркате пътя. Най-добре е да говорите с някой местен човек, за да не се лутате излишно и да използвате GPS.

Броуд Пик снимка: Juan Vallejo-alpinist.com
Броуд Пик снимка: Juan Vallejo-alpinist.com

Разположение на лагерите (приблизително) 

Лагер 1 – 5 600 м

Лагер 2 – 6 200 м

Лагер 3 – 7 150 м

Лагер 4 – 7 600 м

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.