Пещерата, която лекува астма

0
 

Сподели

Shares

Вярвате ли в предания и легенди? Ако обичате да четете такива истории и особено тези, които са с щастлив край, тази е за вас. Тя ще ви отведе в Турция и пещерата Дамлаташ, която лекува астма.

Пещерата Дамлаташ лекува астма
Снимка: www.dailysabah.com

Пещерата, която лекува астма

Счита се, че не само красотата на пещерата е притегателна сила за хора от цял свят. Способността и да лекува астма е причина непрекъснато да има хора там, които се молят за изцеление. Специалният въздух вътре в пещерата е събрал повече 4000 човека с респираторни проблеми за по-малко от година. С времето дори е изградена програма за лечение, която се състои в 21 дни. Пациентите стоят по четири часа на ден в пещерата. По тази причина Дамлаташ всеки ден е отворена от 10 до 14 ч. единствено за хората, които ще лекуват проблемите си с дишането.

Пещерата Дамлаташ
Снимка: oddstuffmagazine.com

Пещерата е наситена на въглероден диоксид – около 10-15 пъти повече от този, който е във въздуха навън. Влажността се равнява на 95%, а температурата е постоянна, независимо от сезона  – 22-23 градуса.

История на откриването на пещерата Дамлаташ

Дамлаташ е открита случайно през 1948 г., когато се строи пристанището на Алания. Преди да стане туристическа атракция, тя е била обект на изследване на различни геолози.  Пещерата се състои от две нива,  а посетителите могат да посетят и двете. Там се наблюдават многобройни сталактити, ледени образувания и сталагмити. Проучванията сочат, че са на няколко хиляди години. Когато се прибави и изкуственото осветление, изгледът към тях става още по-впечатляващ за посетителите.

Пещерата Дамлаташ
Снимка: Wikipedia

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.