Първото изкачване на северната стена на Чима Гранде

14-и август 1933 г.

0
 

Сподели

Shares

На 14-и август се навършват 85 години от първото изкачване на северната стена на Чима Гранде ди Лаваредо. Постижението, което е дело на триото Емилио Комичи и братята Анджело и Джузепе Димай, се случва през 1933 г. и до днес е определяно като едно от най-големите за времето си. Всъщност, трудно е да го определим по друг начин, особено като се замислим за естеството на инвентара, който хората са използвали в началото на 20 в.

Трите Чими
Чима Гранде в средата

Комичи и братята Димай са тръгнали по маршрута с много на брой железа и въжета, които освен всичко, са били тежки. Въпреки това мъжете се справят с предизвикателството да преминат по 550-метровата северна стена на Чима Гранде за 4 дни.

Трите Чими – мечта за поколения алпинисти

Чима Гранде ди Лаваредо, със своите 2998 м, е част от небезизвестната група върхове, които познаваме под наименованието Трите Чими. Другите два са Чима Пикола (2857 м) и Чима Овест (2973 м).

Трите Чими
Снимка: Wikipedia

Различни маршрути отвеждат ентусиастите до тях. Именно разнообразието от турове и красивият характерен вид на Трите Чими ги превръща в мечта за различни поколения алпинисти. Първото изкачване и на трите върха се осъществява през 80-те години на 19 век, а поривът за достигане до тях не стихва и до днес.

Вижте още: По Чима Гранде на 80

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.