Традиционно катерене – основни характеристики

0
 

Сподели

Shares

Един от най-вълнуващите и същевременно трудни видове катерене е традиционното. То значително се отличава от спортното и се характеризира с по-висока степен на трудност и опасност. При него двама човека тръгват свръзка. Първо започва единият, а другият го осигурява. След това той стига до по-широко място – площадка, на която фиксира допълнителна осигуровка и започва да осигурява партньора си, докато той стигне до него.

Традиционно катерене
Снимка: rockclimbeveryday.com

Традиционно катерене vs спортно катерене

Една от съществените разлики е, че катерачът трябва да разполага с по-голям брой приспособления за осигуряване, които обхващат не само вече познатите ни устройства, с които се обезопасява при катеренето на въже.

Вижте повече: Катерене на въже – основни характеристики

Първият тръгнал по скалата нагоре сам поставя осигуровъчните приспособления, след което вторият от свръзката ги събира, когато тръгва нагоре. Тези приспособления трябва да бъдат здраво закрепени на място на скалата, което позволява да бъдат поставени. Те не трябва да могат да падат,  с което да се причинят непредвидени инциденти. Това означава, че катерачът трябва да има добра подготовка и да е опитен в поставянето на подобни съоръжения. Препоръчително е, ако тепърва навлизате в същината на традиционното катерене, да правите повече тренировки за поставяне на инвентар на лесни и къси маршрути, чиито категории са по-ниски от тези, които по принцип катерите.

Традиционно катерене
Снимка: www.thebmc.co.uk

Друга съществена разлика, която отличава традиционното от спортното катерене, е разстоянието, на което се поставят осигурителните устройства. При спортното катерене болтовете са поставени до 3 метра, докато при традиционното разстоянието между примките започва от 4 метра.

Тези, които се занимават с традиционно катерене трябва да имат както добра физическа подготовка, така и психическа устойчивост. Поставянето на осигурителните устройства отнема време, през което катерачът трябва да е търпелив и физически издръжлив, за да продължи нагоре.  Затова е най-добре преди да започнете своя път като традиционен катерач, да имате опит в спортното катерене.

Вижте повече: Боулдър катерене – основни характеристики

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.