Скандалопетра: древната техника за гмуркане

3
 

Сподели

Shares

Да си поемеш въздух и да скочиш надолу с главата в морето с 8 килограма камък, само по бански и с щипка за нос, изглежда доста налудничаво на пръв поглед. Но само на пръв поглед. Запознайте се със скандалопетра – древна и безопасна техника за свободно гмуркане.

СкандалопетраСкандалопетра

Скандалопетра представлява заоблен камък с хидродинамична форма, направен от мрамор или гранит, с тегло 6 – 14 килограма. Скандалопетра се е използвала още в древни времена от гръцките гмуркачи – събирачи на сюнгери (гъби). Този начин на гмуркане е широко прилаган из островите в Егейско море (най-вече Калимнос) до средата на 60-те години на миналия век, но развитието на водолазната екипировка почти прекъсва тази традиция.

ТЕХНИКА
Гмуркачът, по традиция само по бански, скача надолу с главата от лодка, държейки камъка с две ръце. Камъкът е вързан с въже, за което е закачен и гмуркачът. При слизането надолу, камъкът изпълнява следните функции: 1. допълнителна тежест за по-бързо потъване; 2. спирачка за забавяне или ускоряване на потъването (чрез промяна на позиция на камъка и мястото на захвата); и 3. ‘кормило’ за управление. При достигане на дъното, гмуркачът пуска камъка и започва да събира сюнгери. Когато е готов да поеме към повърхността, дава сигнал на партньора си на лодката посредством придърпване на въжето, стъпва отгоре на камъка и бива изтеглен нагоре.

Скандалопетра

БЕЗОПАСНОСТ
Техниката на гмуркане със скандалопетра се практикува от хиляди години и това е довело до пълно усъвършенстване и изключително висока сигурност. Факторите, които правят този метод на гмуркане безопасен, са:
• Гмуркачът е под постоянно наблюдение от партньора си на повърхността, чрез специално „стъкло”
• Винаги се гмурка по двойки. Партньорът на повърхността се нарича „колазерис” и ролята му е да подава камъка преди гмуркане и при получаване на сигнал от гмуркача на дъното, бързо да го изтегли на повърхността. Колазерисът усеща чрез въжето кога гмуркачът намаля скоростта, за да изравни налягането; дали гмуркачът държи или е пуснал камъка; знае по всяко време дълбочината, на която е партньора му.
• Колазерисът по всяко време може да спре спускането надолу, ако се усъмни, че нещо не е наред.
• Гмуркачът винаги може да пусне камъка и да изплува свободно към повърхността в случай на възникнал проблем.
• Гмуркачът винаги има „спасителна” връзка с партньора си на повърхността (чрез въжето). Така колазерисът винаги може да изтегли гмуркача, дори той да е в безсъзнание.
• Кислородната консумация по време на скандалопетра гмуркането е минимална, тъй като гмуркачът не извършва движения, за да се гмурне надолу (използва камъка) и за да изплува (бива изтеглен с въжето);
• Излизането към повърхността: Гмуркачът стои в изправена позиция върху камъка, сигнализира на колазериса с 2-3 придърпвания на въжето и тогава той го изтегля до лодката.
Скандалопетра в днешно време
Свободното гмуркане с цел събиране на сюнгери е тежка работа и скоро след навлизането на автономните дихателни апарати и неопреновите костюми през 60-те, скандалопетра гмуркането с комерсиална цел е изоставено. Хилядолетна традиция е на път да бъде забравена.

Може да предположим, че скандалопетрата е прародител на свободното гмуркане или поне на свободното гмуркане в Европа. Въпреки това, повечето съвременни свободни (и не само!) гмуркачи не знаят за тази техника, която е гмуркаческо наследство от събирачите на сюнгери в Егейско море.

СкандалопетраСкандалопетра

През последните години един човек полага много усилия, за да ни припомни за това наследство и го популяризира по света. Името му е Николас Трикилис, известен хипербарен лекар, който е считан за бащата на съвременната скандалопетра. Д-р Трикилис връща скандалопетра в светлината на прожекторите, като организира демонстрации и състезания – т.е. скандалопетра гмуркането се разглежда и като атлетична дисциплина, форма на свободно гмуркане според съвременните разбирания. Фокусът е върху безопасността и екипната работа – официалните състезания по Скандалопетра са отборни от по двама души – при едното гмуркане, единият е гмуркач, а другият – колазерис; при второто си разменят ролите. За класирането се взима под внимание дълбочината и времето на гмуркане и на двамата.

Скандалопетра - трите размера камъка

През 2009 г. един от най-добрите фрийдайвъри в света – Хърбърт Нитш – гмурка с тази техника и стига до 107 метра с камъка, преодолявайки проблемите с изравняването и релаксацията в следствие от преминаването без неопренов костюм през няколко термоклина. Това постижение е и световният рекорд при мъжете към днешна дата. При жените Карол Майер достига 61 метра през 2010 г.
За втора поредна година (2009 и 2010) няколко български гмуркачи са гости на състезанието по скандалопетра в Порто Коуфо, Гърция, участвайки извън класирането. Добронамереността и желанието на Николас Трикилис да популяризира древната техника, ни дават основание да очакваме и първата скандалопетра демонстрация… и в България.

Източници: материали, предоставени от Николас Трикилис, www.skandalopetra.com, Facebook групата Skandalopetra (администрирана от Николас и Димитрис)

Статията е предоставена от списание DIVING BG

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Браво Любо, пределно кракто и ясно изложение!!

    Много е забавно, поучително и… различно от обичайните способи на гмуркане…
    Хора, които дълго време са гмуркали само с костюм, се чувстват много неловко, неуютно – в началото. Позата за раздишване е съвършенно различна от тази, с която сме свикнали, опасяваме се от бързо охлаждане, не можем ясно да определим скоростта на гмуркане и понякога „преизравняваме“, не виждаме ясно..
    Като цяло за мен е нова страна, нов поглед към гмуркането. Допирът с морето е далеч по-непосредствен, изобщо цялото нещо е докрай изчистено от допълнителни предмети, цели, мисли…

    Иначе много подводни ловци използват малка допълнителна тежест за икономия на енергия при гмуркането, увеличаване на дълбочината и/или времето на дъното и улесняване на изплуването. Е, след това някой трябва да издърпа тежестта!

  2. И на мен ми е изключително интересна тази култура на свободни гмуркачи, която се е развивала на различни места по света по различни начини, за да стигне до свърхчовешките постижения на днешните гмуркачи. фрий му е майката :-) и в този контекст са и тези мацки :-D https://www.360mag.bg/posts/9090

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.