За каузата на едно Училище за природа

0
 

Сподели

Shares

„Училище за природа“ е една страхотна инициатива, която цели да мотивира деца и младежи да прекарват повече време сред природата, но е отворено към всички възрасти. Чрез участието си в най-разнообразни проекти и инициативи, училището, което се намира в село Влахи, на 9 км от Кресна, преподава едно от най-ценните умения – да живееш в хармония с природата, да я познаваш и да знаеш как да се грижиш за нея.

Училище за природа

Съвсем наскоро обаче на „Училище за природа“ му се наложи съвсем буквално да се справя с предизвикателствата на природата – имотът стана жертва на тежък пожар, и макар основната сграда да е оцеляла, две от постройките в градината имат нужда от възстановяване.

За каузата на „Училище за природа“ научихме чрез една друга наша кауза – материалът на Боян Петров за Кресненското дефиле, част от брой ЛЯТО 2017 на Списанието. Боян пожела да дари хонорара си за възстановяването на училището. Ако искате да подкрепите примера му, може да го направите, като дарите на:

„Училище за природата“; ПрокредитБанк ЕАД
IBAN: BG74PRCB92301031740920
BIC: PRCBBGS;
Paypal: natureschool@vlahi.org

Училище за природаУчилището се помещава в сградата на старото училище на село Влахи, което дълги години стои разрушено и неизползвано. Запазени са каменните основи, а вътрешните стени и тези на горния етаж са издигнати отново, изграден е покривът. При възстановяването на сградата се използват само традиционни материали и похвати – стени от глинени тухли, собственоръчно изработвани в калъпи, с глина добивана от близките околности, вътрешни преградни стени плетени и уплътнявани с глина, покрити с бяла гипсова замазка. На покрива са поставени слънчеви панели, покриващи една част от нуждите на домакинството.

Повече за „Училище за природа“ може да научите на сайта и на фейсбук страницата му.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.