Основни характеристики на скоростното катерене

0
 

Сподели

Shares

Готови, приготви се, старт. Идва следващата дисциплина в катеренето, с която да ви запознаем. Тръгваш нагоре, летиш, стигаш бутона, натискаш го и… стискаш палци да си най-бързият.

Предстои да разберете повече именно за скоростното катерене. Дисциплината звучи като нещо, което е лесно, но всъщност е много изискваща от тези, които я практикуват. За да създадат зрелище и експлозивност, състезателите трябва да отделят голяма част от времето си в тренировки за скорост.

Характеристики на скоростното катерене
Снимка: climbing.com

Основни характеристики на скоростното катерене

Скоростта е дисциплина, която се практикува предимно по състезания. Според правилника на Международната федерация по спортно катерене, състезанията се провеждат на закрито, на 15-метрова изкуствена стена. Двама състезатели се нареждат на старта и след като чуят знака за старт тръгват нагоре възможно най-бързо. След това задължително трябва  да натиснат бутона, който е най-горе, за да отчете времето, за което са се изкачили.

Speed climbing

Катерачите се връзват като за катерене на горна осигуровка, а осигуряващият трябва да е много опитен и да може да издърпва бързо въжето, за да се синхронизира със скоростта на катерещия. Именно затова много често има по двама осигуряващи, които да са по-бързи.

В България също се провеждат състезания по скорост, но обикновено те вървят ръка за ръка с някоя от другите дисциплини на състезателното катерене.

Скоростното катерене ще бъде включено в програмата и на Олимпийските игри в Токио през 2020 г. Състезателите обаче ще трябва да се напдреварват и в трите дисциплини (останалите са трудност и боулдър), а крайният резултат ще е сбор от точките в трите надпревари. Това означава, че скоростта няма да е маловажен фактор, напротив, тя ще е със същата тежест, както и останалите две дисциплини.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.