10 възхитителни фестивали по света

0
 

Сподели

Shares
Canon Summer Stories
Снимка: КОНКУРС НА CANON
“ЛЕТНИ ИСТОРИИ 2017″

Пъстри, ярки, музикални, филмови, далечни, разнообразни, завладяващи… По света има какви ли не фестивали, които бихме искали да обиколим.

Bradesco Seguros, Бразилия

10 възхитителни фестивала по света

Вероятно първото, което ви идва на ум е карнавалът в Рио де Жанейро – безспорно най-мащабното подобно събитие с над двумилионна публика, която изпълва улиците на града. Ежегодното танцово събитие обаче съвсем не е единственият впечатляващ фестивал в Рио. Препоръчваме ви посещение на Бразилия по Коледа, за да се насладите на Bradesco Seguros – фестивалът на светещото коледно дърво. Освен, че е осветено от впечатляващите 3.1 милиона миниатюрни крушки, коледното дърво на Рио държи световния рекорд за най-голямо плаващо в книгата на Гинес. Със своите 542 тона, високата 85 м елха се понася по водите на атлантическото крайбрежие на 30-ти декември и свети до 6-ти януари, захранвана от цели 6 генератора. Гледката определено си заслужава да се види!

Burning Man, САЩ

10 възхитителни фестивала по света

Същесвуват безброй атрактивни музикални фестивали, но в нашата класация приза за най-впечатляващ сред тях определено печели световноизвестният Burning Man. Към края на всяко лято музикалната вакханалия превръща пустинята Black Rock, Невада, САЩ във временен метрополис, посветен на алтернативното изкуство във всички форми. Особеното на този фестивал, е че всичко – от огромните арт инсталации до храните и напитките – е осигурено на комунален принцип от посетителите, които се превръщат и в преки участници във фестивала, датиращ от далечната 1986 г. Кооперативното мислене и сътрудничеството са основни принципи на фестивала, който приобщава и сплотява над 50 000 души всяка година. Струва си да се потопиш в това уникално мултикултурно събитие.

Awa Odori, Япония

10 възхитителни фестивала по света

Япония е съвкупност от мистична култура и грациозност, типична за далечния изток. В средата на август можете да се потопите в невероятната атмосфера на японското танцово изкуство с посещение на Ава Одори (одори – танц) в Токушима, Япония. Определян от местните като едно от най-значимите творчески събития в Япония, Ава Одори привлича на 1.3 милиона посетители от близо и далеч, затова планирайте посещението си отрано.

Inti Raymi, Перу

10 възхитителни фестивала по света

Фестивалът на слънцето е един от най-древните ритуални събори в света и датира още от времето на древните инки, които почитали Инти – Бога на слънцето. И до днес той се провежда в древната столица Суско на 24-ти юни по време на зимното слънцестоене в южното полукълбо. Местните племена се обличат в традиционни носии, боядисват лицата си и изпълняват ритуали, познати от незапомнени времена. Проявата привлича хиляди местни и чуждестранни посетители, а атмосферата е повече от мистична.

White Nights Festival – Санкт Петербург, Русия

10 възхитителни фестивала по света

Този международен фестивал на изкуствата бележи скромното си начало като празник за края на учебната година в Русия. Той се провежда по време на арктическия сезон, когато слънцето все още може да се види в полунощ. Впоследствие скромният празник се превръща в ежегодно събитие, белязано от приказна красота и великолепие – кораби, украсени с огромни разноцветни платна, бляскави фойерверки и артисти от всевъзможни жанрове, наблюдавани от милиони посетители. Без изненада – бюджетът на събитието е огромен.

Elephant Festival – Джайпур, Индия

10 възхитителни фестивала по света

Ако никога не сте ходили в Индия или никога не сте се возили на слон – фестивалът на слона в Джайпур ще ви предостави страхотната възможност да направите и двете. Ще видите още стотици слонове, облечени в шарени костюми, които се надбягват, играят поло и дърпат въже. Ще разберете и защо слонът има толкова важна роля в народопсихологията на индийците, а също и че отношението към тях е почти като към член от семейството.

Garma Festival – Австралия

10 възхитителни фестивала по света

Гарма има амбиции да се превърне в австралийския еквивалент на Световния икономически форум в Швейцария. Фестивалът привлича многобройна публика, сред която и над 2 500 политически и бизнес лидери от цял свят, а мисията му е да запознае и съхрани традиционните културни обичаи на местните като танца bunggul, песните Manikay и традиционното изкуство Miny’ tji. С посещение на този фестивал ще се потопите в автентичната култура на Австралия и ще се запознаете с непознати досега културни особености.

I Light Marina Bay, Сингапур

10 възхитителни фестивала по света

Марина Бей е бляскав фестивал на светлината, новите технологии и гениалните архитектурни решения. Неговите 20 арт инсталации представляват уникални по рода си произведения на изкуството, вдъхновени от всичко – от море до космос, които осветяват цялата брегова ивица на острова. В допълнение посетителите могат да се насладят на три кураторски забавни зони и множество предизвикателни активности, вариращи от уъркшопи по традиционни изкуства до тренинги по роботика.

Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival, Китай

10 възхитителни фестивала по света
Снимка: Harbin International Ice and Snow Festival, China

Ако винаги сте мечтали да посетите приказното ледено кралство и да видите истински дворец от лед – отскочете от Харбин, Китай през зимата, където се провежда най-големият фестивал на ледени скулптори в света вече 33 години поред. Впечатляващите фигури са изработени от над 180 000 кубични метра ледени блокове, а през нощта се осветяват в бляскави LED светлини. Един съвет – облечете се топло – температурите на територията на фестивала варират от незавидните -13 до страховитите -27 градуса по Целзий!

Dia de los Muertos, Мексико

10 възхитителни фестивала по света

Мексиканците винаги са имали афинитет към смъртта, както се казва в един популярен американски филм. Поредното доказателство за това е атрактивният фестивал на мъртвите, чрез който местните почитат починалите си познати и роднини, като се маскират като скелети и изрисуват лицата си, за да наподобят страховит приказен череп. Според вярванията молитвите, които живите отправят помагат на покойниците в техния духовен път към отвъдното. Смята се, че тези церемонии са се практикували още от древните ацтеки, но в днешно време това е по-скоро един забавен парад, който привлича хиляди туристи в цяло Мексико.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.